LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Facebook legt neef van JFK het zwijgen op: “Hij is gevaarlijk door zijn geloofwaardigheid én zijn familienaam”

  Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft de accounts van Children’s Health Defense (CDH) verwijderd wegens het verspreiden van “medische desinformatie”. Lees: het overtreden van het Covid-19-beleid. Dat tot grote frustratie van de oprichter van de Amerikaanse anti-vaxorganisatie. En dat is geen onbekende.
 • DISCUSSIE. Ga jij je dit najaar laten vaccineren? Waarom wel/niet?

  Gazet van AntwerpenDe vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn gestart met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant. Zo meldt Vlaams minister van Gezondheid Hilde Crevits.
 • China test nu ook vissen op COVID-19

  Gazet van AntwerpenIn China testen de autoriteiten nu ook vissen die op zee werden gevangen op COVID-19 in een poging om een grote uitbraak van het coronavirus in te dammen, dat tot grote hilariteit van heel wat gebruikers op sociale media.
 • Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt onder 100

  Er liggen op dit moment nog 1.183 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 88 intensieve verzorging nodig hebben. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
 • BREAKING

  Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt onder 100

  Tussen 9 en 15 augustus werden dagelijks nog gemiddeld 1.706 nieuwe besmettingen vastgesteld, een afname met 32 procent. In diezelfde periode werden elke dag zowat 7.900 testen afgenomen, een kwart daarvan (25,4 procent) gaf een positief resultaat. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het reproductiegetal is wel opnieuw lichtjes gestegen, maar ligt met 0,91 nog steeds onder de 1, wat betekent dat de pandemie in kracht afneemt.

  Van 12 tot 18 augustus werden elke dag nog 87 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, een afname met 12 procent op weekbasis. In totaal liggen nu dus nog 1.183 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-12 procent). Nog 88 mensen hebben intensieve verzorging nodig (-8 procent), het laagste cijfer sinds begin juli.  Dagelijks overlijden nog steeds bijna 10 personen aan de gevolgen van een Covid-besmetting, een status quo in vergelijking met de vorige referentieperiode. Sinds de start van de pandemie vielen in ons land al ruim 32.400 coronaslachtoffers.

 • Meta schrapt accounts van Amerikaanse antivax-organisatie

  Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft de accounts verwijderd van de invloedrijke Amerikaanse anti-vaxorganisatie Children's Health Defense. Volgens Meta zijn er herhaalde overtredingen van het Covid-19-beleid. CDH, dat onder leiding staat van Robert Kennedy Jr., neef van voormalig president John F. Kennedy, beschuldigt Meta er dan weer van het recht op vrijemeningsuiting niet te eerbiedigen.

  "Facebook treedt hier op als vertegenwoordiger van de kruistocht van de federale regering om elke kritiek op het draconische beleid het zwijgen op te leggen", aldus de organisatie in een verklaring. Die claimt "honderdduizenden" abonnees op het Facebook- en Instagramaccount en deelde in haar verklaring screenshots waarop de verwijdering van deze accounts wegens "desinformatie" te zien was.
 • Helft van bevolking arme landen is volledig gevaccineerd, zegt vaccinalliantie Gavi

  De helft van de bevolking in arme landen heeft twee dosissen van het vaccin tegen Covid-19 gekregen. Dat heeft Gavi, de mondiale organisatie voor vaccins en immunisatie, donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De organisatie is tevreden dat de ongelijke toegang tot het vaccin nu bijna weggewerkt is.

  Vaccinalliantie Gavi beheert samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instellingen het internationale systeem COVAX, dat wereldwijd een gelijke verdeling van vaccins en behandelingen tegen Covid-19 moet garanderen. COVAX leverde intussen meer dan 1,4 miljard dosissen van de vaccins aan 92 landen met een laag inkomen. In die landen ligt de vaccinatiegraad nu op 50 procent, zo meldt Gavi. In januari was dat nog 31 procent. Meer dan 80 procent van het zorgpersoneel in de lage-inkomenslanden kreeg intussen een vaccin toegediend. Dat stemt de vaccinalliantie tevreden, zo laten ze weten.

  Maar "de pandemie is nog niet gedaan", herinnert Derrick Sim, interimdirecteur van COVAX. "Het aantal besmettingen en overlijdens blijft stijgen en nieuwe varianten vormen een bedreiging", zegt hij. Gavi en de WHO betreurden lange tijd het gebrek aan solidariteit wat betreft de toegang tot de vaccins. Hoewel er nog steeds sprake is van ongelijkheid, hebben de lage-inkomenslanden "opmerkelijke vooruitgang geboekt" en een "belangrijke drempel" gehaald wat de vaccinatiegraad betreft, klinkt het. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, benoemde dit jaar de vaccinongelijkheid als als de "grootste morele mislukking van onze tijd".
 • EMA bekijkt eventuele markttoelating voor coronavaccin van GSK en SK Bioscience

  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag aangekondigd te bekijken of het een voorwaardelijke marktvergunning zal toekennen aan Skycovion, het coronavaccin van het Britse laboratorium GSK en het Zuid-Koreaanse SK Bioscience.

  Skycovion, dat eerder nog de naam GBP510 droeg, werkt aan de hand van nanopartikels die delen van het spike-eiwit van het coronavirus bevatten. Na inspuiting wordt op die manier het immuunsysteem getraind om antistoffen tegen deze spike-eiwitten aan te maken. Bij een infectie zullen deze antistoffen dan het virus aanvallen.

  Wanneer het EMA zal beslissen over de voorwaardelijke markttoelating, is nog niet duidelijk.
 • Vlaanderen nodigt vanaf vrijdag mensen uit voor herfstvaccinatie vanaf 12 september

  Gazet van AntwerpenDe vaccinatiecentra in Vlaanderen starten vrijdag met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant. Zo meldt Vlaams minister van Gezondheid Hilde Crevits.
 • Vlaanderen nodigt vanaf vrijdag uit voor herfstvaccinatie vanaf 12 september

  De vaccinatiecentra in Vlaanderen starten morgen/vrijdag met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant. Zo meldt Vlaams minister van Gezondheid Hilde Crevits.

  "In het najaar verwachten we dat de besmettingen met Covid opnieuw zullen toenemen en we moeten ons daarbij beschermen. De werkzaamheid van de vaccins neemt geleidelijk aan af. Voor er zich een volgende golf aandient, willen we daarom alle volwassenen en alle risicopersonen tijdig de kans geven om met een herfstvaccinatie hun bescherming te versterken. De meest kwetsbare mensen en wie werkt in de zorg zullen als eersten die kans krijgen", aldus Crevits. 

  65-plussers, mensen met risico op ernstige Covid en het zorgpersoneel worden eerst uitgenodigd. Daarna volgen alle 18-plussers die zich eerder al lieten vaccineren met minstens een basisvaccinatie.  In totaal zullen zo meer dan 4,5 miljoen mensen in Vlaanderen een uitnodiging voor een herfstvaccinatie ontvangen, waarvan ongeveer 1 miljoen 65-plussers. Net als bij vorige campagnes ontvangen ze die uitnodiging per post op hun thuisadres, in hun e-box of burgerprofiel en via e-mail als dat adres gekend is.  

  Net als bij vorige vaccinatiecampagnes zullen mensen zich via QVAX kunnen aanbieden om snel opgeroepen te worden als er een plaats vrij is in het vaccinatiecentrum. Zo kunnen zij naar het vaccinatiecentra uitgenodigd worden wanneer iemand anders niet ingaat op zijn uitnodiging. Volgende week start in Vlaanderen een informatiecampagne die zich vooral richt naar de kwetsbare doelgroepen.
 • Vooral laaggeschoolden en zelfstandigen getroffen door coronacrisis

  Vooral de laaggeschoolden en zelfstandigen werden getroffen door de coronacrisis: deze groepen zagen hun aantal gewerkte uren het meeste terugvallen. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau.
  Uit de werkgelegenheidsdata blijkt dat het aantal personen dat werkte in 2020 -toen de pandemie in het voorjaar uitbrak- gelijk was aan dat van 2019. Maar in aantal gewerkte uren was er wel een sterke achteruitgang: -8,5 procent. Het Planbureau verwijst naar de pandemie en meer bepaald naar de lockdown en economische groeivertraging. 
  Maar niet iedereen werkte plots veel minder. Zo was er een "opmerkelijk grotere daling" bij de lager geschoolden (-12 procent) dan bij de hoger geschoolden (-3 à -6 procent). Vooral bedrijfstakken met veel laaggeschoolden (horeca, kleinhandel, recreatie,...) werden immers getroffen en telewerk was niet evident in deze sectoren. 
  Ook bij zelfstandigen was er een flinke daling van het aantal gewerkte uren, en dan vooral bij de vrouwelijke laaggeschoolde zelfstandigen (-26 procent). Door de tijdelijke steunmaatregelen van de regering kon men zijn statuut wel behouden.
 • Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis opnieuw gedaald

  Gazet van AntwerpenDe dalende trend in de coronacijfers zet zich voort. Van 10 tot 16 augustus werden dagelijks gemiddeld 87 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, of een daling met 15 procent. Er liggen nu 1.314 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis, van wie 100 op de afdeling intensieve zorg. Dat zijn dalingen op weekbasis met respectievelijk 13 en 18 procent. Een en ander blijkt uit de meest recente epidemiologische update van gezondheidsinstituut Sciensano.
 • Elke Vlaming krijgt vanaf volgende week uitnodiging voor boosterprik: is die nieuwe prik voor iedereen nodig? En welk vaccin krijg je?

  Vanaf volgende week vallen de eerste uitnodigingen voor een extra coronaprik in de bus. Bijna iedere volwassene zal een brief ontvangen, maar is een nieuwe prik ook voor iedereen nodig?
 • Amerikaanse first lady Jill Biden test positief op coronavirus

  Gazet van AntwerpenNa de Amerikaanse president Joe Biden heeft ook zijn vrouw, first lady Jill Biden, positief getest op corona. Dat meldt het Witte Huis.
 • Amerikaanse first lady Jill Biden test positief op coronavirus

  Jill Biden, de echtgenote van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft positief getest op Covid-19, zo melden de Amerikaanse media. De first lady zou “milde symptomen” hebben.
   
  Hoewel ze maandag overdag nog negatief testte, kreeg Jill Biden (71) ’s avonds toch wat “symptomen van een verkoudheid”, zo meldt haar communicatieverantwoordelijke Elizabeth Alexander.
  De first lady legde vervolgens een nieuwe test af, een snelle antigeentest, en ook die gaf een negatief resultaat, maar een (betrouwbaardere) PCR-test bleek wel positief. “Mevrouw Biden heeft nu Paxlovid voorgeschreven gekregen, het medicijn dat ook haar echtgenoot Joe nam nadat hij vorige maand positief had getest.”
 • Duizend bakstenen als eerbetoon voor coronaslachtoffers en hulpverleners: “Inwoners kunnen zelf een steen personaliseren”

  Op vijf plaatsen in de gemeente komen dit najaar nog kunstwerken te staan als eerbetoon voor alle slachtoffers van Covid-19. Inwoners kunnen de bakstenen mee vormgeven om zo een eigen afdruk na te laten. “De handdruk, het gebaar dat ons werd ontnomen tijdens de pandemie, wordt nu vereeuwigd in een kunstwerk”, zegt kunstenares Clara Spilliaert
 • Eerste uitnodigingen voor boosterprik volgende week al in de bus: “Minder vrijblijvend dan vorige keer”

  De boostercampagne schiet uit de startblokken. Volgende week al vallen de eerste uitnodigingen voor een volgende prik in de bus. Mét een aangepast coronavaccin. “Eens de goedkeuring er is, kunnen die snel worden geleverd”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme
 • Shoppers sprinten massaal naar buiten wanneer Chinese Ikea plots in lockdown gaat

  Gazet van AntwerpenEr werd in het Ikea filiaal van Sjanghai een nauw contact geregistreerd na een positieve coronatest. Hierdoor moest de winkel meteen sluiten en mochten er geen klanten meer binnen of buiten. De klanten en het personeel die niet tijdig konden ontsnappen vooraleer de deuren dicht gingen, moeten gedurende de quarantaineperiode in de winkel blijven.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws