Man die varkenshart geïmplanteerd krijgt, was betrokken bij dodelijke steekpartij: “Dat hart had naar iemand anders moeten gaan”

De Amerikaanse man die onlangs als eerste ooit een varkenshart geïmplanteerd kreeg, was 35 jaar geleden betrokken bij een dodelijke steekpartij. Dat melden Amerikaanse media. De familie van het slachtoffer vindt het ongehoord dat de man “een tweede kans krijgt”.

jvhBron: New York Post

LEES OOK. Man krijgt voor het eerst varkenshart ingeplant: “Dit kan tekort aan donororganen oplossen”

David Bennett (57) leed aan een terminale hartziekte, maar overleefde door als eerste mens ooit een varkenshart geïmplanteerd te krijgen. Tot afgrijzen van de familie van ene Edward Shumaker, blijkt nu: die man werd in 1988 neergestoken door de toen 23-jarige Bennett in Hagerstown, nabij Washington D.C. De futiele aanleiding: de toenmalige vrouw van Bennett was op de schoot van Shumaker gaan zitten. Bennett stak Shumaker daarop meermaals in de borstkas, buikstreek en rug.

De man verzeilde in een rolstoel, en overleed niet veel later aan een hartaanval. Bennett werd veroordeeld voor slagen en verwondingen en kreeg een celstraf van 10 jaar, maar werd vrijgesproken voor moord. Een drama dat nog altijd niet verteerd is door de familie van Shumaker. “Dat hart had naar iemand anders moeten gaan, iemand die het wel verdiende”, vindt zijn zus Leslie. “Ed heeft daarna enkel nog geleden. Terwijl Bennett een mooi leven mocht leiden. En nu krijgt hij zelfs een tweede kans met een nieuw hart.”

Het ziekenhuis dat de procedure bij Bennett uitvoerde, het University of Maryland Medical Center, wilde geen commentaar kwijt over het criminele verleden van de man. “Maar het sleutelprincipe in gezondheidszorg is dat we iedereen die ziek is, behandelen”, aldus professor bio-ethiek Arthur Caplan van de universiteit van New York. “Wij maken geen onderscheid tussen heiligen en zondaars.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws