Omikron zorgt voor doorbraakinfecties, maar niemand die kan zeggen hoeveel: “Voor labo’s onbegonnen werk”

De worstcasescenario’s zijn niet uitgekomen, maar omikron raast wel in het rond. Tussen 14 en 20 januari werden dagelijks gemiddeld 44.104 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging van maar liefst 71 procent in vergelijking met de week daarvoor. 

LEES OOK. Al 1 op de 20 scholen dicht door corona: “Onderwijs prioriteit? We zijn feitelijk aan het sluiten”

Gezien de hoge vaccinatiegraad in ons land, en vooral in Vlaanderen, zitten bij die besmettingen ook heel wat doorbraakinfecties. Dit zijn infecties waarbij gevaccineerde en zelfs geboosterde mensen toch nog besmet raken. Maar wat is het aandeel van deze doorbraakinfecties in de coronacijfers?

“Dat wordt niet systematisch bijgehouden of geteld”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het is voor labo’s onbegonnen werk om positieve testen te koppelen aan de vaccinatiestatus van mensen. De privacyregels laten dat overigens ook niet toe.”

“Zulke data kun je enkel verkrijgen in het kader van studies, en in het geval van omikron zijn die, bij mijn weten, nog niet aan de gang. Al helemaal niet in ons land. Als je al ergens leest of hoort dat vaccin X na Y dosissen zoveel percent beschermt tegen een bepaalde variant, dan is dat een extrapolatie uit kleinere onderzoeken.”

Dergelijk onderzoek is vandaag de dag niet eenvoudig. “Omdat het gaat om zeer gevoelige persoonsgegevens moet het steeds een ethische commissie passeren. Gezien de snelheid van deze pandemie is dat veelal te traag.” (adm)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws