De werken op het plein voor station Nekkerspoel zijn van start gegaan. 

De werken op het plein voor station Nekkerspoel zijn van start gegaan. © Sven Van Haezendonck

NMBS vernieuwt plein voor station Nekkerspoel, maakt het veiliger voor fietsers en geeft ze meer parking

Mechelen -

Een aannemer is vandaag begonnen met de vernieuwing van het plein voor station Nekkerspoel in Mechelen. Dat moet veiliger worden voor zwakke weggebruikers. Tegen eind mei beschikken fietsers er ook over een grote nieuwe overdekte parking. Auto’s krijgen minder ruimte en kunnen de parking voortaan niet meer bereiken via het Ontvoeringsplein.

Sven Van Haezendonck

Aan station Nekkerspoel is het vandaag voor fietsers vaak zoeken naar een plekje. Daar komt verandering in. Van de bestaande 72 parkeerplaatsen voor auto’s op de stationsparking sneuvelen er veertig. In de plaats komt er een overdekte stalling voor vijfhonderd fietsen. “Er zal ook plek zijn voor grotere fietsen zoals bakfietsen”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit. Houders van een parkeerrabonnement kunnen hun tweewieler vanaf eind mei stallen op een beveiligde plek.

Enkel nog via Sint-Rumoldusstraat

Door de werken is er tot begin maart geen doorgaand verkeer meer mogelijk via het Ontvoeringsplein. Ook voetgangers en fietsers kunnen niet door, maar de fietsostrade blijft wel bereikbaar. Wie van de parking naar de perrons wil en omgekeerd kan dat via het Speelgoedstraatje. De deelauto’s zijn verhuisd naar de parking op het Lakenmakersplein.

Autobestuurders kunnen de stationsparking enkel nog bereiken via de Sint-Rumoldusstraat. Na de werken blijft dat overigens zo, want met de auto kan je de parking niet meer bereiken via het Ontvoeringsplein. “Zeker tijdens de ochtend- en de avondspits is dat een zeer druk punt”, zegt de schepen.

Aan station Nekkerspoel zetten de NMBS en de stad meer in op zachte mobiliteit. 

Aan station Nekkerspoel zetten de NMBS en de stad meer in op zachte mobiliteit. © Joris Herregods

De fietsostrade naar Antwerpen begint er en er passeren veel voetgangers en fietsers die onderweg zijn tussen het centrum en het station of de wijk Nekkerspoel. “Door de verkeerssituatie op het Ontvoeringsplein aan te passen, maken we het er een pak veiliger voor zwakke weggebruikers. Het is ook een eerste stap om op een veilige manier de toekomstige verbinding te maken met de fietsinfrastructuur van de tangent”, legt Vanmarcke uit.

LEES OOK.Fietsen en wandelen langs de tangent kan al: “Mechelen-Zuid ligt ineens vlak bij De Nekker”

“Belangrijk hoppinpunt”

Vanaf maart tot aan het einde van de werken in mei zorgt de NMBS voor een veilige doorgang voor fietsers en voetgangers. Via het Ontvoeringsplein kan je vanaf de parking dan ook opnieuw rechtstreeks naar de perrons. “Station Nekkerspoel wordt in ons vervoersplan een belangrijk hoppinpunt. Naast de Blue-bikes en de deelfietsen komen er nog twee extra deelauto’s bij”, vertelt de schepen van Mobiliteit.

Vicky Vanmarcke benadrukt dat de bereikbaarheid van het appartementsgebouw op het Ontvoeringsplein verzekerd is. Verkeer van de Nekkerspoelstraat naar de Frans Halsvest blijft ook mogelijk. In de Sint-Rumoldusstraat vrezen bewoners voor meer verkeer, maar daar plant de stad paaltjes bij de invoering van het eenrichtingsverkeer op de vesten. De paaltjes komen net voorbij de in- en uitrit van de parking, waardoor verkeer vanuit de Jan Bolstraat niet langer mogelijk is.

LEES OOK:

Vanaf augustus eenrichtingsverkeer op Mechelse vesten: “Ruimte voor fiets- en wandelpaden en 2.000 nieuwe bomen”

Kraan knipt lokettenzaal station in stukken: “Voor ons is dit een simpel werkje”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws