LIVE. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: volg hier alle ontwikkelingen op de voet

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg hier al het nieuws over de oorlog op de voet.

red
 • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 • "Steun van Russen voor oorlog neemt aanzienlijk af"

  De steun van de Russen voor de oorlog in Oekraïne "neemt aanzienlijk af". Dat meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van informatie van de inlichtingendiensten. "Nu het onwaarschijnlijk is dat Rusland in de komende maanden grote successen zal boeken op het slagveld, lijkt het voor het Kremlin steeds moeilijker om zelfs een stilzwijgende goedkeuring van de bevolking te krijgen", klinkt het. 
  Het Britse ministerie wijst op een bericht van een onafhankelijk Russisch mediakanaal, dat zegt toegang te hebben tot data van de Russische overheid die bedoeld is voor intern gebruik. "De data tonen aan dat 55 procent van de Russen voorstander is van vredesgesprekken met Oekraïne. Slechts 25 procent zegt een voortzetting van het conflict te steunen", aldus het ministerie, zonder het mediakanaal te  vermelden. 
  Aan het begin van de oorlog steunde zowat 80 procent van de Russen de "speciale militaire operatie" van het Kremlin, klinkt het nog. 
  Het Britse ministerie van Defensie publiceert al sinds het begin van de oorlog informatie die verzameld werd door de inlichtingendiensten. Bedoeling is om Russische berichten tegen te spreken en de steun voor Oekraïne in het westen een boost te geven. Moskou beschuldigt Londen ervan een desinformatiecampagne te voeren.
 • Nog steeds 500 dorpen zonder stroom

  Meer dan 500 Oekraïense dorpen zitten zondag nog steeds zonder stroom na de grootschalige Russische raketaanvallen op de energie-infrastructuur. Dat meldt een vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  "De vijand blijft de essentiële infrastructuur van ons land aanvallen. Momenteel zijn 507 dorpen in acht regio's in ons land afgesloten van de stroomtoevoer", aldus viceminister van Binnenlandse Zaken Yevguinii Yenine. "De regio Charkiv is het zwaarst getroffen, waar 112 dorpen geïsoleerd zijn. In de regio van Donetsk en Cherson gaat het om meer dan 90 dorpen, in de regio Mykolaiv om 82 dorpen, in de regio Zaporizja 76, in de regio Loehansk 43."
  De Oekraïense autoriteiten riepen de burgers zaterdag nog op om vol te houden hoewel de levensomstandigheden achteruit gaan. De temperaturen zakken ondertussen al diep onder het vriespunt in het land. 
  Verwacht wordt dat in de komende weken nog meer Russische aanvallen zullen plaatsvinden op de energie-infrastructuur. Er wordt dan ook gevreesd voor een erg zware winter en een nieuwe golf van vluchtelingen.
 • Amerikaanse inlichtingendienst: “Oorlog in Oekraïne zal even in winterslaap gaan”

  De oorlog in Oekraïne zal de komende maaden allicht even in winterslaap gaan, zo vermoeden de Amerikaanse inlichtingendiensten. “De gevechten zullen doorgaan, maar vertragen.”

  Volgens Avril Haines, directeur van de Nationale Inlichtingendiensten, is er “geen bewijs” dat het verzet van de Oekraïense troepen in kracht aan het afnemen is. Volgens haar zullen beide partijen van de winter proberen gebruik te maken om zowel de troepen als de voorraden aan te vullen en klaar te maken voor een (tegen)offensief in het voorjaar.

  De oorlog in Oekraïne gaat nu de negende maand in. Rusland heeft al meer dan de helft van het in beslag genomen grondgebied opnieuw verloren. “De gevechten zijn echter vertraagd sinds Rusland zijn troepen vorige maand heeft teruggetrokken uit de Cherson-regio”, zegt Haines. “We zien nu al een verminderd tempo van het conflict en we verwachten dat dit de komende maanden zo zal blijven.”

  Beide partijen bereiden zich dus voor op het voorjaar. “Al hebben we nog wat scepsis over de vraag of de Russen al dan niet bereid zijn om nog in het offensief te gaan. Ik ben optimistischer voor de Oekraïners in dat tijdsbestek.”

 • Macron spreekt "binnenkort" met Poetin

  De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag in een interview met het dagblad Le Parisien aangekondigd dat hij "binnenkort" met Vladimir Poetin zal spreken over veiligheidskwesties rond "civiele kernenergie" in Oekraïne. Zondag heeft de president een gesprek met de directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).
  Macron herinnerde eraan dat hij de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan uitvoerig besproken heeft met de Amerikaanse president Joe Biden deze week, tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten, "om een collectief mandaat te hebben". Hij voegde er aan toe dat hij zondag "opnieuw van gedachten zal wisselen" met Rafael Grossi, hoofd van de IAEA.
  "Op basis daarvan zal ik binnenkort een gesprek kunnen hebben met president Poetin over het onderwerp civiele kernenergie", aldus Macron, die ook zei dat hij eerst met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zal spreken.
  De laatste officiële ontmoeting tussen Emmanuel Macron en Vladimir Poetin vond plaats op 11 september.
  De Franse president zei vorige week dat hij van plan was "rechtstreeks contact met de Russische president" te hebben "over in de eerste plaats civiele nucleaire kwesties en de fabriek in Zaporizja".
 • Zelenski heeft kritiek op prijsplafond voor Russische olie

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag kritiek geuit op het prijsplafond voor Russische olie. Vrijdag kwamen de Europese Unie, de G7 en Australië overeen een dergelijk plafond in te voeren voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd. Zelenski noemt het echter geen "ernstig besluit", omdat Kiev eerder een prijs voorstelde die twee keer zo laag was.
  De G7-landen en Australië maakten vrijdag in een mededeling bekend dat er een akkoord hebben gesloten om de prijs van Russische olie te plafonneren op 60 dollar per vat. 
  "Het is geen ernstig besluit om een dergelijke limiet vast te stellen voor de Russische prijzen, die vrij comfortabel zijn voor de begroting van de terroristische staat", zei Zelenski volgens het presidentschap. De prijs van een vat Russische olie ligt momenteel rond de 65 dollar, nauwelijks boven het Europese plafond, wat zorgt voor een beperkte impact op korte termijn.
 • BREAKING

  “President Poetin zal te zijner tijd geannexeerde gebieden bezoeken”

  De Russische president Vladimir Poetin zal “te zijner tijd” de door Rusland geannexeerde gebieden in Oekraïne bezoeken. Dat heeft zijn woordvoerder, Dmitri Peskov, zaterdag verklaard.

  Een exacte datum van de bezoeken gaf Peskov niet. De woordvoerder hield het bij “te zijner tijd”. “Het zal zeker gebeuren, want de regio maakt deel uit van de Russische Federatie”, zo verklaarde de woordvoerder van het Kremlin zaterdag aan het Russische staatspersbureau TASS.

 • Kiev roept Oekraïners op om "vol te houden" ondanks regelmatige stroomonderbrekingen

  De Oekraïense autoriteiten hebben de bevolking zaterdag opgeroepen om "vol te houden", met het oog op de stroomonderbrekingen die hun dagelijks leven verstoren. Het Oekraïense elektriciteitsnet raakte grotendeels beschadigd door de Russische aanvallen van afgelopen weken.
  "Vanaf maandag zal ik vragen dat Oblenergo (een operator, red.) de dienstregelingen van de regio herziet. Er zullen waarschijnlijk onderbrekingen van vier uur zijn", zo zei de gouverneur van de zuidelijke regio Mykolajiv, Vitaly Kim, op Telegram. Omdat er meer energieconsumptie zou zijn, zijn langere onderbrekingen nodig. "We moeten volhouden", aldus de gouverneur.
 • Russische economie zal “vernietigd worden” door olieprijsplafond, zegt Kiev

  De Russische economie "zal worden vernietigd" door de nakende invoering van een prijsplafond van 60 dollar per vat olie, zo stelt Kiev. Vrijdag kwamen de EU, de G7 en Australië overeen een dergelijk plafond in te voeren voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd.
  De EU, G7 en Australië willen Rusland ertoe dwingen om zijn olie aan derde landen te verkopen aan een maximumprijs van 60 dollar per vat. De recente marktprijs voor een vat Ural-olie uit Rusland bedroeg ongeveer 65 dollar. De maatregel komt bovenop de invoering van een Europees embargo op de import van Russische olie via de zee dat maandag van kracht wordt.
  "De Russische economie zal worden vernietigd. En Rusland zal zelf betalen en verantwoordelijk worden gehouden voor al zijn misdaden", zo zei Andri Jermak, de stafchef van het Oekraïense presidentschap op Telegram. Volgens Jermak is het echter noodzakelijk om de maximumprijs nog verder te verlagen tot 30 dollar per vat, "om de economie van de Russische vijand sneller te vernietigen".
 • Biden heeft “geen enkele intentie” om met Poetin te praten, zegt het Witte Huis

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft “geen enkele intentie” om met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin te praten. Hiermee verwijst Washington naar een eerdere uitspraak van Biden donderdag, die toen zei met Poetin in gesprek te willen gaan als die een manier zou zoeken om de oorlog te beëindigen.
 • Mensen proberen in Oekraïne muurschildering van Banksy te stelen

  Een groep mensen heeft vrijdag in de Oekraïense stad Hostomel geprobeerd een muurschildering van graffitikunstenaar Banksy te stelen door een deel van de door gevechten verwoeste muur waarop de schildering is aangebracht weg te snijden, aldus de gouverneur van de regio Kiev.
 • Europa koopt geen olie meer van Rusland én wil voor andere kopers prijsplafond afdwingen

  De Europese lidstaten zijn het na lange onderhandelingen eens geworden over een prijsplafond voor Russische olie. Zelf koopt Europa er geen meer, maar via Europese schepen en verzekeringsmaatschappijen wil ze de prijs toch afdwingen.
 • Peperduur jacht van vriend van Poetin wordt geveild ten voordele van Oekraïne

  Het door Kroatië inbeslaggenomen extravagante jacht van de pro-Krelim Oekraïner Viktor Medvedchuk (68) zal mogelijk geveild worden ten voordele van Oekraïne. Dat deelt de Oekraïense overheid mee na beslissing van een Kroatische rechtbank. Dat schrijft The Guardian.
 • Woordvoerder Antwerp World Diamond Center: “Antwerpen is geen draaischijf voor diamanten van Wagner”

  “Antwerpen is geen draaischijf voor diamanten van Wagner (het Russische huurlingenleger, red.)”, zegt Tom Neys, woordvoerder bij Antwerp World Diamond Centre (AWDC). AWDC reageert zo op een onderzoek van European Investigative Collaborations (EIC), waaruit bleek dat Wagner in 2019 via België diamanten verhandelde.
 • EU leidt momenteel 1.100 Oekraïense troepen op

  In de Europese Unie zijn tot nu al 1.100 Oekraïense militairen opgenomen in trainingsmissies bestemd voor de Oekraïense strijdkrachten. Dat heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, vrijdag bij een bezoek aan een trainingskamp in Polen bekendgemaakt.

  Half november is de trainingsmissie in het leven geroepen. Het zijn niet de enige Oekraïense militairen die in EU-landen worden opgeleid. Op basis van aparte afspraken tussen lidstaten en Kiev worden ook Oekraïense militairen opgeleid. De Europese missie beoogt 15.000 militairen op te leiden in twintig lidstaten.

  Volgens Borrell toont de missie Europa's bereidheid om Oekraïne te steunen om zichzelf te verdedigen tegen Rusland. De EU neemt de kost van de missie, honderd miljoen euro, voor eigen rekening. Bovendien gaat nog eens vijftien miljoen euro naar munitie en de uitgaven van de afzonderlijke landen.
 • Voormalige nummer 2 zegt dat Wagner-baas Poetin aan de kant wil schuiven en de macht wil grijpen

  Yevgeny Prigozhin, de oprichter van de beruchte Wagner-groep, beraamt een plan om de macht te grijpen in Rusland. “Hij is een gevaar voor de mensheid”, zegt Marat Gabidullin, een voormalige huurling en rechterhand van de man die bekendstaat als Poetins kok.
 • De “gehaktmolen” waar de Russen blijven inlopen: het kleine stadje Bachmoet is het decor van een gruwelijke veldslag

  De hevigste slag in de Russisch-Oekraïense oorlog wordt momenteel gestreden in Bachmoet, een stadje in het oosten van het land. De Russen, en vooral de Wagner-troepen, blijven maar razen en aanvallen, maar Oekraïne wil van geen wijken weten. Het zorgt voor een horrorfront waar al heel veel bloed vergoten is.
 • Kyiv doet spanning rond grootste kerncentrale van Europa stijgen met ontslag nieuwe directeur: “Hij heeft Oekraïne verraden”

  Amper een dag nadat Rusland hem tot nieuwe directeur van de kerncentrale van Zaporizja had benoemd, wordt Joeri Tsjernitsjoek door Oekraïne bestempeld als verrader en de laan uit gestuurd.
 • Opera Ballet Vlaanderen geeft tweehonderd Oekraïense kinderen sinterklaasfeest: “We leren ‘Sinterklaas Kapoentje’ aan”

  Wist je dat de sinterklaastraditie ook in Oekraïne leeft? Hoornist Yuriy Mandziy en mezzosopraan Els Van Daele, allebei verbonden aan Opera Ballet Vlaanderen, vatten het plan op om bij het sinterklaasfeest van hun werkgever ook kinderen van Oekraïense vluchtelingen uit te nodigen. “Zo laten we hen delen in onze gastvrijheid.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws