LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

red
 • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 • Rusland waarschuwt: "Olieprijs plafonneren zal tekort op wereldmarkt veroorzaken"

  De prijs van Russische olie plafonneren, zoals de westerse landen overwegen om Rusland te straffen voor de inval in Oekraïne, kan de olieprijs op de wereldmarkt net opdrijven. Daarvoor heeft de Russische vicepremier voor Energie Aleksandr Novak gewaarschuwd. Zo'n maatregel zal leiden tot een verstoring van het marktevenwicht en een tekort aan energie op de markt, wat op zijn beurt zal leiden tot hogere prijzen voor de Europese consumenten, aldus Novak bij de Russische televisiezender Rossia-24.

  Zijn opmerkingen komen enkele dagen nadat de leiders van de G7-landen met elkaar afspraken te gaan onderzoeken of er prijsplafonds kunnen worden ingevoerd op Russische olie en gas. Met de invoering van een maximumprijs willen de grote industrielanden ervoor zorgen dat Moskou minder verdient aan de verkoop van fossiele brandstoffen, waardoor het zijn oorlog in Oekraïne minder goed zou kunnen financieren.

  Maar Novak zegt dat een vrij grote hoeveelheid Russische olie en olieproducten inmiddels wordt afgezet op Aziatische markten. Daardoor is het volgens hem gelukt om de olie-export in juni alweer aardig te laten herstellen. Novak benadrukte dat hij rekent op verder herstel deze zomer. Ook gaf hij aan dat de rol van Rusland bij oliekartel OPEC hetzelfde blijft.

  Rusland is steevast als bondgenoot bij de door Saudi-Arabië geleide landengroep betrokken. Donderdag werd er ook weer vergaderd. Daar bevestigden afgevaardigden van de olielanden dat ze in augustus de oliekraan weer wat verder open zullen draaien. Eerder kwamen de landen al overeen om zowel in juli als in augustus meer olie te gaan produceren.
 • Vallen er meer burgerdoden nu de Russische precisiemunitie uitgeput geraakt? “De collateral damage is enorm”

  De precisiemunitie van Rusland geraakt uitgeput, en dat heeft nefaste gevolgen, zegt luitenant-generaal Claude Van de Voorde. Dat was deze week al te zien in een winkelcentrum in Krementsjoek. “Als de wapens minder nauwkeurig zijn, dan gaan we nog veel meer burgerdoelwitten en burgerslachtoffers zien.” Lees hier meer (+).

  Rusland doet een beroep op Tupolev - 22M- bommenwerpers 
 • Lavrov: "Nieuw IJzeren Gordijn in de maak"

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwt dat er een nieuw IJzeren Gordijn wordt gehangen tussen het Westen en Rusland. "Het is er praktisch al", klaagde Lavrov, die het Westen aanmaande om "voorzichtig te handelen".

 • De Croo ziet "sterkere, nieuwe NAVO"

  Voor premier Alexander De Croo was de NAVO-top in Madrid een succes. "Na deze twee dagen staat er een nieuwe NAVO die sterker is en die duidelijker is in zijn verdediging en afschrikking", zei hij op een persconferentie met minister van Defensie Ludivine Dedonder, na afloop van de NAVO-top.

  De premier blikte kort terug op de verschillende beslissingen die de staatshoofden en regeringsleiders in Madrid hebben genomen. Zo is een nieuw strategisch concept aangenomen, wordt de steun aan Oekraïne voortgezet en opgevoerd en is beslist om Finland en Zweden uit te nodigen als nieuwe leden. Hij kondigde alvast aan dat de ministerraad van vrijdag de noodzakelijke elementen zal goedkeuren, zodat het parlement de toetreding van Finland en Zweden kan bekrachtigen. Op die manier moet de ratificatieprocedure "zo snel mogelijk" afgerond raken. "Voor mij was het een succes, ook al hangt de oorlog als een schaduw over de top", zei de premier. "De NAVO is er om België en de EU te vrijwaren van een Russische agressie. We hebben in Oekraïne gezien dat die kans op een agressie jammer genoeg zeer reëel is."

  De Russische president Vladimir Poetin dreigde ermee militairen en militaire infrastructuur te ontplooien nabij Finland en Zweden, zou dat in die landen ook gebeuren. "De reactie van Poetin weerspiegelt zijn eigen intenties", zei De Croo daarover. "Hij draait de zaken weer om." De premier benadrukte ook dat de NAVO een defensieve organisatie is. "De NAVO heeft geen enkele intentie om andere landen aan te vallen."
 • BREAKING

  Biden belooft opnieuw 800 miljoen dollar aan Oekraïne

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft nieuwe militaire hulp beloofd aan Oekraïne, ter waarde van 800 miljoen dollar (ongeveer 760 miljoen euro). "We zullen Oekraïne ondersteunen zo lang als nodig", zei hij donderdag op de NAVO-top in het Spaanse Madrid. "We zullen elke centimeter van het NAVO-grondgebied verdedigen. Een aanval op één van ons is een aanval op ons allemaal", zei Biden. Hij herhaalde ook dat de VS hun troepenaanwezigheid in Europa - ook aan de oostflank van de NAVO - zullen blijven uitbreiden in de nasleep van de Russische aanvalsoorlog.  Russisch president Vladimir Poetin is er volgens Biden niet in geslaagd de NAVO te verdelen. "We zijn meer verenigd dan ooit", klonk het. Tegelijk prees hij het feit dat heel wat NAVO-bondgenoten hun defensie-uitgaven aanzienlijk hebben verhoogd.

  In de komende dagen zullen de details van de wapenleveringen uit de doeken worden gedaan, zei Biden. Het zou bijvoorbeeld gaan om een nieuw luchtverdedigingssysteem en extra munitie. Sinds het begin van de oorlog vier maanden geleden heeft de Amerikaanse regering wapens en uitrusting ter waarde van ongeveer 7 miljard dollar (6,7 miljard euro) aan Oekraïne beloofd of al geleverd. 
 • VN: "16 miljoen Oekraïners hebben nood aan humanitaire hulp"

  Zowat zestien miljoen Oekraïners hebben nood aan humanitaire hulp. Daarnaast zijn er in Oekraïne zelf ook meer dan zes miljoen intern ontheemden. Dat heeft Osnat Lubrani, de coördinatrice van de Verenigde Naties voor humanitaire hulp voor Oekraïne, meegedeeld op een persconferentie. Het gaat daarbij om hulp op het vlak van water, voedsel en gezondheidsdiensten, aldus Lubrani.

  Naast de zes miljoen intern ontheemden zijn er al vijf miljoen Oekraïners terug naar huis gekeerd. "Maar velen onder hen beseffen dat ze misschien opnieuw zullen moeten vluchten", voegde ze eraan toe. Nog eens 5,3 miljoen Oekraïners zijn naar het buitenland gevlucht.

  "We weten ook dat het cijfer van circa 5.000 burgerdoden en nog eens 5.000 gewonden maar een fractie van de realiteit is", erkende Lubrani voorts. Ook inzake het aantal vernielde ziekenhuizen, scholen en huizen kon Lubrani geen exact cijfer geven, maar het gaat over "duizenden". "We kunnen de exacte cijfers gewoon niet verifiëren", klonk het.
 • Nederland biedt mijnenvegers aan voor graanexport over Zwarte Zee

  Nederland heeft mijnenvegers aangeboden om de weg vrij te maken voor graanschepen uit Oekraïne. "Als wij een rol kunnen spelen, dan zijn we daartoe graag bereid", zei de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren op de NAVO-top in Madrid. De uitvoer van koren uit Oekraïne, een van de belangrijkste graanexporteurs ter wereld, over de Zwarte Zee ligt sinds de Russische inval stil. Daardoor stijgen de prijzen en ligt honger op de loer in met name het Midden-Oosten en Afrika. Er wordt al maanden vruchteloos onderhandeld over vrije doorgang voor grote bulkschepen naar door Rusland geblokkeerde Oekraïense havens, de belangrijkste manier om het opgehoopte graan het land uit te krijgen.

  Nederland heeft Turkije, dat bemiddelt in de kwestie, hulp aangeboden om de zeemijnen te ruimen op de vaarroutes. Dan moeten Rusland en Oekraïne het wel eens worden over een zogeheten zeecorridor, beklemtoonde Ollongren. Ook komen naburige NAVO-lidstaten als Roemenië en Bulgarije in principe eerder in aanmerking om mijnenvegers te leveren, zeggen ingewijden.
 • Russisch parlement geeft groen licht voor wet om buitenlandse media aan banden te leggen

  Het Russische lagerhuis heeft donderdag het licht op groen gezet voor een wet die media uit "onvriendelijke" landen aan banden kan leggen. Daarnaast kunnen Russische media worden opgeschort als ze "leugenachtige" berichtgeving verspreiden over het conflict in Oekraïne.
   
  De tekst geeft het Russische parket de mogelijkheid om de activiteiten van media uit landen die zich "onvriendelijk" opstellen tegenover Russische media, te verbieden of fors in te perken. De wet moet dan ook gezien worden als een vergeldingsmaatregel voor het feit dat talloze westerse landen Russische media, zoals de Russische staatszender RT, aan banden hebben gelegd.
   
  Daarnaast geeft de wet ook de toelating aan het parket om Russische media die zich schuldig maken aan het verspreiden van "leugens", te beteugelen. Het gaat dan om berichtgeving die "een gebrek aan respect voor de maatschappij, de staat of de grondwet toont" of informatie "die het Russisch leger in diskrediet brengt".
   
  De wet gaat nu naar het hogerhuis, waarna president Poetin er zijn handtekening onder kan zetten.
  "Leugens" verspreiden over de acties van het Russische leger kan momenteel al vervolgd worden met een celstraf tot 15 jaar. Die wet werd in de nasleep van de inval van Oekraïne al eerder aangenomen.
 • Rusland zegt meer dan 6.000 Oekraïense krijgsgevangenen vast te houden

  Rusland houdt meer dan 6.000 Oekraïense krijgsgevangenen vast. Dat zegt althans Igor Konasjenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Het gaat om militairen die gevangengenomen werden of zich zelf overgaven. Het genoemde aantal kan niet op onafhankelijke manier geverifieerd worden. Volgens Konasjenkov vond woensdag overigens opnieuw een gevangenenruil plaats. Er werden 144 Oekraïense militairen gewisseld voor evenveel Russen en pro-Russische separatisten. Het gaat om de grootste ruil sinds het begin van het Russische offensief in Oekraïne eind februari. "Bijna alle Russische en pro-Russische strijders die zijn vrijgelaten, zijn gewond of zwaargewond. Ze krijgen al de noodzakelijke medische zorgen", aldus Konasjenkov.
 • Al ruim 5.500 Oekraïense kinderen ingeschreven in Vlaams onderwijs

  Er zijn op dit moment al 5.558 Oekraïense kinderen ingeschreven in het Nederlandstalige onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Dat blijkt donderdag uit recente cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). In het kleuteronderwijs zijn momenteel 1.591 kinderen ingeschreven, van wie 7 in het buitengewoon onderwijs. In het lager onderwijs gaat het om 2.432 kinderen, waarvan 18 in het buitengewoon. In het secundair onderwijs zijn 1.535 leerlingen ingeschreven, van wie 11 in het buitengewoon en 1.360 in OKAN-klassen. 
   
  "Aan het einde van alweer een bijzonder schooljaar: grote dank aan alle leerkrachten, directies en ondersteunende personeelsleden. Onze scholen hebben - naast al het andere werk - de voorbije maanden ook nog eens meer dan 5.500 Oekraïense kinderen en jongeren opgevangen", aldus minister Weyts op Twitter. Er komen in juli en augustus ook zomerscholen speciaal voor kinderen en jongeren uit Oekraïne. Die zullen extra focussen op leesvaardigheid, taalverwerving Nederlands, schoolse kennis en vaardigheden. De organisatie is in handen van een school of een lokaal bestuur. Deelname is vrijwillig en kosteloos. Vlaanderen voorziet 45 euro per kind per dag.
 • Duits werkloosheidscijfer stijgt voor het eerst sinds juni 2020

  Het werkloosheidscijfer in Duitsland is in juni voor het eerst gestegen sinds juni 2020. Het cijfer bedraagt nu 5,3 procent en is deels te verklaren door "de komst van Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt", zo zegt het Duitse Agentschap voor Werk donderdag.
   
  De indicator bereikte 5,3% inclusief seizoenscorrectie, 0,3 punten hoger dan in mei. Het aantal werklozen steeg, opnieuw met seizoenscorrectie, met 133.000. In totaal gaat het om 2.363.000 mensen in Duitsland die momenteel zonder baan zitten.
   
  "Het aantal Oekraïense vluchtelingen wordt weerspiegeld in de statistieken", zo verklaart het Agentschap voor Werk. Duitsland heeft sinds de Russische inval in februari enkele honderdduizenden Oekraïners opgenomen die hun land zijn ontvlucht.
 • BREAKING

  Russisch leger kondigt terugtrekking van Slangeneiland aan

  Het Russische leger trekt zich terug van Slangeneiland, een eilandje voor de kust van de Oekraïense havenstad Odessa dat strategisch belangrijk is voor de controle van het westelijke deel van de Zwarte Zee. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie donderdag aangekondigd.
   
  Het eilandje, niet meer dan een rots van ongeveer twee voetbalvelden groot, kwam bij het begin van het Russische offensief in Oekraïne, in handen van de Russen. De voorbije weken voerden de Oekraïners hevige bombardementen uit om de controle te heroveren.Moskou zegt dat de terugtrekking een teken van "goodwill" is. De export van Oekraïens graan moet daardoor makkelijker worden, luidt het.
 • Letse president waarschuwt dat Russische zege voorbeeld voor China kan zijn

  De president van Letland, Egils Levits, waarschuwt dat China een mogelijke overwinning van Rusland in Oekraïne als voorbeeld voor eigen aanvallen zou kunnen beschouwen. "China volgt de uitkomst van de oorlog in Oekraïne", zei Levits donderdag, op de NAVO-top in Madrid. "Als Rusland wint, zou dat een stimulans zijn voor China om iets gelijkaardig te doen" in de regio van de Indische en de Stille Oceaan, klonk het. Volgens de president moet men bewust zijn van het gevaar. "Dat betekent dat we Oekraïne moeten helpen de oorlog te winnen."

  Mogelijk wijst Levits met zijn waarschuwing op de militaire activiteiten van China rond Taiwan. Peking beschouwt Taiwan, dat zich in 1949 afsplitste van het vasteland, als een afvallige provincie en niet als een onafhankelijke staat. Onlangs had de Amerikaanse president Joe Biden Peking gewaarschuwd voor een aanval op Taiwan, met een ongewoon duidelijke toezegging van militaire bijstand.
  Op de NAVO-top is woensdag een nieuw strategisch concept uit de bus gekomen. De staatshoofden en regeringsleiders gingen ermee akkoord om daarin voor het eerst China te vermelden. Peking daagt "onze belangen, veiligheid en waarden" uit, staat er.
 • Eerste schip met graan verlaat bezette havenstad Berdjansk

  Een eerste schip geladen met 7.000 ton graan en beschermd door de Russische marine heeft donderdag de Oekraïense havenstad Berdjansk, in het zuiden van het land, verlaten. Dat hebben de pro-Russische autoriteiten laten weten.
  Berdjansk, gelegen aan de Zee van Azov, is bezet door Rusland, en Moskou heeft er nieuwe autoriteiten aangesteld. Het graan gaat naar "bevriende" landen, luidt het. Het handelsschip had maanden aan de ketting gelegen.

  Oekraïne zegt dan weer dat bij een aanval in het oosten van het land 40 ton graan vernietigd is. In de getroffen opslagplaats in de stad Selenodolsk brak brand uit, aldus de gouverneur van Dnipropetrovsk donderdag op Telegram. Hij wees met de beschuldigende vinger naar Rusland.
  Oekraïne en Rusland zijn voor veel arme landen in vooral Afrika de belangrijkste leveranciers van graan en meststoffen. Omdat Rusland de Oekraïense havens blokkeert, kan veel graan echter niet uitgevoerd worden.
 • Verenigd Koninkrijk verhoogt militaire hulp aan Oekraïne aanzienlijk, om gebieden te heroveren


  Londen maakt een miljard pond (1,16 miljard euro) vrij voor extra militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft de regering aangekondigd naar aanleiding van de NAVO-top in Madrid. Het Verenigd Koninkrijk voorziet onder meer luchtafweersystemen en drones.
  De totale militaire hulp aan Kyiv komt zo op 2,3 miljard pond, meldt Downing Street in een persbericht. De aanzienlijke verhoging van de steun is een "nieuwe fase" in de steun vanuit het Westen die ervoor moet zorgen dat het Oekraïense leger tegenoffensieven kan starten tegen Rusland om gebieden te heroveren. "Aangezien Poetin er niet in slaagt om de successen te behalen die hij had gepland en gehoopt en dat de zinloosheid van deze oorlog voor iedereen duidelijk wordt, worden zijn aanvallen tegen het Oekraïense volk steeds barbaarser", aldus premier Boris Johnson in het persbericht. "De Britse wapens, uitrusting en opleidingen transformeren de Oekraïense verdediging tegen deze aanval. En we blijven pal achter het Oekraïense volk staan zodat Poetin faalt in Oekraïne."
  De bijkomende hulp bestaat uit "gesofisticeerde luchtafweersystemen, onbemande luchtapparatuur, innovatieve elektronische apparatuur en duizenden stuks vitale uitrusting voor de Oekraïense soldaten", klinkt het.
 • Zelensky maakt einde aan diplomatieke betrekkingen met Syrië


  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft woensdag aangekondigd dat hij een einde maakt aan de diplomatieke betrekkingen met Syrië. Die beslissing komt er nadat het regime in Damascus de onafhankelijkheid van de separatistische pro-Russische zelfverklaarde "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk heeft erkend.

  "Er zullen geen relaties meer zijn tussen Oekraïne en Syrië", aldus Zelensky. De "druk van de sancties" tegen Syrië, een bondgenoot van Rusland, "zal nog groter worden", volgens de president.
 • Poetin: "Finse en Zweedse toetreding tot NAVO is geen probleem voor Rusland"


  Rusland ziet "geen probleem" in een eventuele toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd, nadat de NAVO-leden woensdag beslisten om de landen uit te nodigen.
  "We hebben geen problemen met Zweden en Finland zoals we met Oekraïne hebben", aldus Poetin tijdens een persconferentie in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat. "We hebben geen territoriale conflicten. Er is niets dat ons kan storen bij een toetreding van Zweden en Finland aan de NAVO." Als die landen willen toetreden doen ze maar, zei Poetin ook. "Dat is hun zaak." Maar "indien er daar militairen of militaire infrastructuur ontplooid wordt, dan zijn wij verplicht om op een symmetrische manier te reageren en dezelfde bedreigingen te creëren voor de gebieden van waaruit de bedreigingen tegen ons uitgaan".
  Rusland had een toetreding van beide landen tot de NAVO, waardoor de Russische grens met de NAVO plots 1.300 kilometer langer wordt, tot nu toe steeds een "destabiliserende factor genoemd" voor de internationale veiligheid. Poetin veroordeelde woensdag ook nog de "imperialistische ambities" van de NAVO, die haar "hegemonie" wil bevestigen via het Oekraïense conflict. "De oproep aan Oekraïne om de gevechten voort te zetten en onderhandelingen te weigeren, bevestigt enkel maar onze hypothese dat het welzijn van het Oekraïense volk geen doel is voor het Westen, maar een manier is om hun eigen belangen te verdedigen", zei hij.
  De NAVO en dan vooral de Verenigde Staten, "hadden al langer een externe vijand nodig waarrond ze hun bondgenoten kunnen verzamelen", aldus de president. "Iran is daar niet geschikt voor. We hebben hen deze kans nu gegeven."

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws