Coördinator Annemie Claes en haar collega-vrijwilligers Jacqueline Janssens, Nancy Nees en Bea Horsten zijn aan het werk in ’t Sociaal Profijtje. 

Coördinator Annemie Claes en haar collega-vrijwilligers Jacqueline Janssens, Nancy Nees en Bea Horsten zijn aan het werk in ’t Sociaal Profijtje. © Sven Van Haezendonck 

Sociale kruidenier stopt ermee, maar vrijwilligers gaan door

Mechelen -

Kwetsbare gezinnen in Mechelen kunnen binnenkort niet meer terecht bij de sociale kruidenier om voordeliger boodschappen te doen. De vzw achter ’t Sociaal Profijtje stopt ermee, maar de vrijwilligers laten hun klanten niet in de steek. Zij zetten mee hun schouders onder een nieuw initiatief van de stad en Ecoso.

Sven Van Haezendonck

De vzw Sociaal Centrum – lokaal steunpunt vrijwilligerswerk ontstond in 1989. Toen nog in een van de panden van de Congregatie van de Zusters van Overijse-Mechelen in de Frederik de Merodestraat. Sinds enkele jaren huurt de vzw een pand van de kerkfabriek in de Twaalf-Apostelenstraat in het Groot Begijnhof.

Daar is ook de sociale kruidenier gevestigd waar mensen wekelijks terechtkunnen. “Wij verwerken overschotten. Op die manier bieden we kansarmen de mogelijkheid om voordeliger boodschappen te doen”, vertelt Annemie Claes, coördinator van ’t Sociaal Profijtje. “Klanten worden naar ons doorverwezen via het OCMW of het ziekenfonds. Bij ons kunnen ze voeding kopen die ongeveer 50% goedkoper is dan elders”, legt Claes uit.

In vereffening

Maar niet voor lang meer, want het is bijna einde verhaal. De raad van bestuur heeft beslist om de vzw achter de werking te ontbinden. “In april gaan we in vereffening. De bestuursleden worden ouder en ook corona heeft meegespeeld”, zegt de voorzitter.

Daardoor wordt de samenwerkingsovereenkomst met de stad midden maart stopgezet. Voor de tijd die nog rest kan de vzw wel nog rekenen op een toelage van 9.375 euro. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Toch komen de kwetsbare gezinnen niet in de kou te staan. Onder andere mede dankzij de dertien vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de sociale kruidenier.

De winkel in de Twaalf-Apostelenstraat sluit over enkele weken. 

De winkel in de Twaalf-Apostelenstraat sluit over enkele weken. ©  Sven Van Haezendonck

“Wij vinden het heel jammer dat ’t Sociaal Profijtje stopt. Zo’n initiatief konden we niet laten verloren gaan”, zegt Annemie Claes. Samen met haar collega-vrijwilligers ging ze meteen op zoek naar alternatieven voor de gezinnen die ze helpen. “Maar ook bij andere organisaties werken ze met wachtlijsten. Daardoor konden onze klanten nergens naartoe. Dat konden we niet laten gebeuren. Die mensen rekenen op ons om rond te komen”, vertelt de coördinator.

Voedselhub

Ondertussen zijn de vrijwilligers achter de sociale kruidenier in gesprek met de stad en Ecoso. Het is de bedoeling om een soortgelijk initiatief verder te zetten. Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Sociale Zaken en Welzijn, kondigde recent de nieuwe plannen nog aan. Vanuit het project Foodsavers wil de stad samen met Ecoso een lokale voedselhub ontwikkelen om in te spelen op de nood aan betaalbaar voedsel.

In samenwerking met Monumento, de beheerder van de leegstaande winkels op de Keerdoksite, krijgt de voedselhub tijdelijk een stek op het Rode Kruisplein. “Daar gaan wij vanaf midden maart onze huidige werking voorlopig verderzetten”, zegt Annemie Claes. De expertise en ervaring van de vrijwilligers komt van pas om een nieuw project uit te werken.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws