©  Shutterstock

Industrie verbruikte minder gas, gezinnen meer in 2021

De Belgische industrie heeft vorig jaar 5% minder aardgas verbruikt door de productiebeperkingen wegens de hoge gasprijzen. Gezinnen hebben meer gas verbruikt door het koude weer in het voorjaar. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van netbeheerder Fluxys Belgium.

mtmBron: Belga

Het aardgasverbruik bleef vorig jaar op hetzelfde niveau als in 2020 (190 terawattuur). Maar achter dat stabiele cijfer schuilen grote schommelingen tussen de verschillende categorieën verbruikers.

De grootste 200 industriële gasverbruikers die rechtstreeks op het Fluxys-net zijn aangesloten hebben vorig jaar 5% minder aardgas verbruikt. Dat is opmerkelijk, want de economie is vorig jaar gegroeid. Maar de recordprijzen hebben een rem gezet op het verbruik.

De gezinnen en kmo’s verbruikten vorig jaar ruim 14% meer aardgas. Hebben zij dan niet gereageerd op de hoge gasprijzen? “Het verbruik van de gezinnen is vooral voor verwarming en is dus sterk afhankelijk van de temperatuur”, zegt Laurent Remy, de woordvoerder van Fluxys.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws