Vijf van de acht verdachten 

Vijf van de acht verdachten 

Oekraïens parket maakt namen bekend van acht Russen die betrokken waren bij gruwelijke moord op burgemeester en haar gezin

De Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova heeft de identiteit bekendgemaakt van acht Russische soldaten die verdacht worden van de moord op de burgemeester van het dorpje Motyzhin, 50 km buiten hoofdstad Kyiv, en haar familie. De verdachten zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan het martelen van Oekraïense burgers.

joro

Olha Sukhenko, de burgemeester van het dorpje ten westen van Kyiv werd op 23 maart ontvoerd door Russische troepen. Haar echtgenoot smeekte om hem ook mee te nemen. Even later kwamen de soldaten terug om ook hun zoon te ontvoeren. Ruim een week later werden de lichamen van het drietal teruggevonden in een put. De lichamen droegen zichtbare sporen van marteling.

De lichamen van de burgemeester van Motyzhyn, haar zoon en haar echtgenoot, werden begin april teruggevonden in een put. 

De lichamen van de burgemeester van Motyzhyn, haar zoon en haar echtgenoot, werden begin april teruggevonden in een put. ©  AFP

Ruim anderhalve maand later maakt de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova de namen van acht Russen bekend die betrokken zouden zijn geweest bij de gruwelpraktijken. Het gaat om vijf Russische soldaten van de 37ste gemotoriseerde infanteriebrigade en drie huurlingen van het Wagner-huurlingenleger.

Volgens het onderzoek zouden de verdachten eerst de zoon van de burgemeester hebben doodgeschoten voor de ogen van de moeder, alvorens ook zijn moeder en vader met meerdere geweerschoten om te leggen.

De acht zouden zich schuldig hebben gemaakt aan zeker veertien oorlogsmisdaden. Slechts drie mensen zouden hun marteling overleefd hebben.

Zo schoten ze in het dorp een vrouw dood en gijzelden ze haar vader in een schuur, geblinddoekt en geboeid en zonder voedsel of water. Twee vrijwilligers die humanitaire hulp naar de lokale bevolking probeerden te vervoeren in Motyzhyn, werden na ondervraging en marteling naar de bosstrook gebracht, waar ze werden neergeschoten. Eén van hen overleefde het echter wonderwel.

Nog een ander slachtoffer werd vastgebonden aan een quad een werd zo zeker een kilometer voortgesleurd. De man moest ook ondervraging, doodsbedreigingen en mishandeling ondergaan en moest enkele dagen in een rioolput zien te overleven.

De procureur-generaal roept iedereen op die deze personen herkend en informatie heeft over hun misdaden om zich te melden via www.warcrimes.gov.ua of contact op te nemen met de regionale aanklager van Kyiv.

De drie andere verdachten. 

De drie andere verdachten. 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws