© Barry Callebaut

Verschillende chocoladefabrieken stilgelegd na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut: “Maar het product op de markt is veilig”

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze – de grootste chocoladefabriek ter wereld – stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Bij de Belgian Chocolate Group in Olen en Herentals, waar Barry Callebaut chocolade aan levert, werd de productie uit voorzorg deels stilgelegd.

Bron: BELGA

Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten”, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument.

Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd. In Wieze werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek.

De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

Ook andere fabrieken stilgelegd

Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd, en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren. Barry Callebaut levert ook chocolade aan andere fabrieken, zoals die van pralinemaker Neuhaus in Vlezenbeek en Belgian Chocolate Group in Olen en Herentals. Ook daar is de productie nu (deels) uit voorzorg stilgelegd, meldt VRT NWS.

Volgens CEO Ignace Van Doorselaere van Neuhaus is er nog geen besmetting vastgesteld, maar ze nemen het zekere voor het onzeker. “Wij hebben nog geen officiële bevestiging dat er impact is, maar uit voorzorg hebben wij alles stilgelegd en kijken we alles na. Maar de essentie is dat het product veilig op de markt is.”

Bij Belgian Chocolate Group zijn alle producten die met de mogelijk besmette chocolade gemaakt zijn, ingehouden. De vloeibare chocolade die nog moest worden verwerkt, wordt niet gebruikt. “De productielijnen worden nu grondig schoongemaakt. Dat gaat 2 tot 4 weken duren. Daardoor ligt 60 procent van onze productie stil”, zegt woordvoerder Isabelle Salen.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten.

 

 ©  Pol De Wilde - Corelio

Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

Het bedrijf verwacht in de loop van donderdag bijkomende informatie, geeft woordvoerder Korneel Warlop nog mee.

In Wieze werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek. Die zijn ook donderdag aanwezig. Ze bereiden zich voor om de site volledig schoon te maken, klinkt het.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws