© ATV

IN BEELD. Zwaar Amerikaans legermaterieel via Antwerpse haven naar Polen voor verdediging oostflank NAVO

In de haven van Antwerpen zijn in de voorbije dagen twee vrachtschepen en één militair schip aangemeerd vanuit Fort Hood, Texas, met in totaal 2.700 stuks zwaar Amerikaans legertuig aan boord. Dat maakt Defensie bekend.

dh

Het Belgische leger stond mee in voor de coördinatie en beveiliging van de operatie die ‘Fort to port’ werd gedoopt.

In de haven werd een terrein als tijdelijke militaire zone afgebakend. De schepen vervoerden honderden militaire voertuigen van het derde Armored Brigade Combat Team, van tanks tot de nieuwe Joint Light Tactical Vehicles. Vanuit de haven worden ze met vrachtwagens, binnenschepen of per trein naar Polen vervoerd, waar ze een andere Amerikaanse eenheid vervangen ter verdediging van de oostflank van de Navo.

België levert voor de ondersteuning een team van zo’n 50 militairen uit verschillende bataljons, die nauw samenwerken met zo’n 300 Amerikaanse militairen. Het Provinciecommando Antwerpen fungeert als zenuwcentrum en coördineert de samenwerking met civiele diensten zoals de medische post van de haven, de scheepvaartpolitie en de Hulpverleningszone Waasland.

Het lossen van de schepen werd gedaan door Antwerpse dokwerkers in samenwerking met Amerikaanse transporteenheden. De dokwerkers bedienden de heftrucks en maakten de kettingen los, de Amerikanen reden de voertuigen van de schepen. Belgische militairen bewaken de legertuigen in afwachting van het verdere transport. De Belgen lopen patrouilles, beveiligen de perimeter met observatieposten en houden toezicht als de voertuigen vertrekken. Na tien dagen zullen deze militairen vervangen worden, meldt Defensie nog. De operatie zal dus nog een tijd duren.

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 ©  Nathalie Mylle

 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws