©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Werken aan Ineos-kraker gaan gewoon door: “Geen beroepsschrift ontvangen”

Antwerpen -

Milieuorganisaties spannen een nieuwe rechtszaak aan en woensdagochtend kwamen er ook boeren actie voeren, maar hoe staat het met de nieuwe ethaankraker van Ineos? “Wij hebben geen beroepsschrift ontvangen van de milieuorganisaties. Aangezien wij een uitvoerbare vergunning hebben gekregen, gaan de voorbereidende werken zoals vooraf publiek aangekondigd gewoon door”, klinkt het bij het bedrijf.

Jonas van Boxel

LEES OOK.Jonge boeren protesteren bij Ineos tegen stikstofbeleid: “Wat voor plastic wel kan, kan voor voedsel blijkbaar niet”

Begin juni gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) finaal groen licht voor Project One: een investering van ruim 3 miljard euro in een ethaankraker. Die installatie zal ethyleen produceren, een basisstof voor het maken van onder meer plastics, maar ook andere kunststoffen en textiel.

Bij Ineos in Lillo zijn midden juli de voorbereidende werken gestart voor de kraker. Die werken bestaan in eerste instantie uit het verwijderen van bomen, struiken en andere vegetatie op de fabriekssite. “Daar hebben we een uitvoerbare vergunning voor”, zegt woordvoerder Nathalie Meert.

Vorige week kondigden 13 ngo’s aan de Vlaamse overheid voor de rechter te dagen. De milieuorganisaties vinden dat de autoriteiten de impact van de kraker onvoldoende hebben onderzocht. “Wij werden zelf nog niet via de officiële instanties in kennis gesteld van het beroep. De realisatie van het project kan doorgaan vermits we over een uitvoerbare vergunning beschikken”, reageert Meert. “Hoe dan ook hebben we alle vertrouwen in een goede juridische afloop: we hebben een allesomvattend vergunningsdossier dat duizenden bladzijden beslaat neergelegd waarin alle milieu-effecten grondig werden onderzocht. Alle bevoegde instanties hebben een gunstig advies gegeven voor ons project.”

Grondverzet start in september

In september starten de bouwbedrijven Mourik en Aertssen Infra met de grondverzetswerken. Een bodemonderzoek toonde al aan dat bepaalde zones van de bouwsite vervuild zijn met PFAS, erkent Ineos. “Het betreft historische vervuiling - van vooraleer Project One de concessie nam - zoals vastgesteld bij zoveel andere havenbedrijven.”

De chemiereus zegt dat in de vergunning geanticipeerd werd op een eventuele aanwezigheid van PFAS en dat passende maatregelen genomen werden voor de behandeling. “Deze grond zal worden afgevoerd naar erkende Belgische behandelingscentra. Er is ook voorzien in een stofbeheersplan om de stofhinder voor de omgeving maximaal te beperken, onder andere door de grond vochtig te houden en de rijsnelheid aan te passen.”

Ineos mikt op 2026 als startjaar voor de kraker. De installatie in Lillo zal volgens het bedrijf 450 directe jobs opleveren.

LEES OOK.Internationale milieuorganisatie ClientEarth daagt Vlaamse overheid voor de rechter

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws