© atv

Water-link en TotalEnergies hergebruiken afvalwater van 280.000 Antwerpenaren in de haven

Antwerpen -

TotalEnergies wil op termijn jaarlijks 9 miljard liter drinkwater besparen door voor zijn industriële sites in Antwerpen gebruik te maken van duurzaam proceswater. De energiereus heeft daarvoor een langetermijnovereenkomst gesloten met het waterbedrijf Water-link, zo melden beide bedrijven vrijdag in een gezamenlijk persbericht.

Bron: ATV, Belga

Water-link ontwikkelt onder de naam Waterkracht samen met het circulair waterbedrijf Ekopak en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV een koelwaterfabriek. Die fabriek zal door Aquafin gezuiverd afvalwater kunnen opwaarderen naar koelwater. Het gaat om 20 miljard liter op jaarbasis, wat overeenkomt met het waterverbruik van 600.000 inwoners. Het project moet volgens de planning tegen 2025 operationeel zijn.

De overeenkomst tussen TotalEnergies en Water-link maakt van TotalEnergies de grootste klant van het circulair proceswater, klinkt het. Jaarlijks zal er 9 miljard liter, het equivalent van het watergebruik van 280.000 inwoners, circulair proceswater worden afgenomen.

“Met dit nieuwe langetermijncontract met Water-link zal TotalEnergies in Antwerpen duurzaam proceswater gebruiken en zijn zoetwaterverbruik met 90 procent verminderen. Wij zullen zo significant bijdragen aan het blue deal project van de Vlaamse overheid om de droogte en waterschaarste aan te pakken”, verklaart Jacques Beuckelaers, CEO van TotalEnergies Antwerpen.

Bekijk meer ATV