Maanrocken in Mechelen of meezingen in Antwerpen? Onze 9 niet te missen toptips voor komende week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen

Ilse Dewever

1. Maneblussers gaan door het dak

Mechelen is van 24 tot 28 augustus the place to be met het gratis stadsfestival Maanrock. In de Sinte-Mettetuin wordt woensdag geëxperimenteerd met de mobiele beiaard, terwijl donderdag een hommage wordt gebracht aan in de in Mechelen geboren dichter Herman de Coninck, die 25 jaar geleden overleed. Vanaf vrijdag gaan de remmen helemaal los met festivaloptredens en activiteiten op zeven locaties. Fans van Vlaamse rock en pop zetten Clouseau, De Kreuners of Metejoor in de agenda. Iets avontuurlijker oren kiezen voor Compact Disc Dummies, The Subs of Praga Khan. In de Smaakstraat wordt elke honger gestild.

www.maanrock.be

 ©  RR

2. Antwerpen Zingt, Slongs zingt mee

Na een jaar Covid-onderbreking en de ingekorte editie van vorig jaar op het Bollekesfeest, kan je vanavond vanaf 17u terecht op de Antwerpse Cockerillkaai voor de 25ste feesteditie van Antwerpen Zingt.

Om 18.45u brengen De Meezingers met Koen Crucke, Loes Van den Heuvel en Dertigers-acteur Kristof Goffin er de sfeer in. Aansluitend wordt het publiek uitgenodigd om mee te zingen. Tussendoor zijn er ook nog gastoptredens van Antwerpen Zingt-debutanten Slongs (foto) en 4TACT, die zich opwerpen als de nieuwe Antwerpse Strangers. Vaste waarde Luc Caals brengt een meezingmedley van André Hazes.

www.antwerpen-zingt.be

 © Jan Van der Perre

3. Openluchttheater in Sint-Andries

Artiesten die optreden voor coStA doen dat meestal in de zaal van het Antwerpse ontmoetingscentrum. Niet zo Hans Van Cauwenberghe en Katrien De Becker (foto): zij spelen komende vrijdag hun Home XXL, Come In! op de Sint-Andriesplaats. Voor hun tekst bogen de acteurs zich over de Metamorfosen van Ovidius.

De twee oudjes Philemon en Baucis zijn in hun jonge jaren getrouwd en intussen grijs en wijs. Ze zijn arm, maar tevreden. Als een zwerver in het dorp arriveert, zijn zij de enigen die hem willen ontvangen, want “elke vreemdeling is een vriend die je nog niet kent”. Deze voorstelling om 20.30u is gratis, mits reservatie.

www.costa-antwerpen.be

 ©  Guy Puttemans

4. Op bezoek bij Bornemse graaf

De vier eerstvolgende zondagen zet graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde de deuren van zijn kasteel in Bornem open voor individuele bezoekers. Naast het indrukwekkende koetsenmuseum kan je de benedenverdieping van het kasteel en enkele kamers op de bovenverdieping bezoeken, alsook het kasteeldomein aan de Oude Schelde. De kans dat je daarbij graaf John de Marnix tegen het lijf loopt is groot. Hij is de veertiende graaf van Bornem sinds 1773 en de 54ste bewoner van het kasteel sinds 1007.

Bezoekers worden ontvangen tussen 13.30u en 16.30u. Volwassenen betalen 8 euro, kinderen onder de 12 jaar mogen er gratis in.

www.kasteelmarnix.be

 ©  Joren De Weerdt

5. Ambachten herleven in het Waasland

In een tiental Wase gemeenten, en net over de grens in Hulst en Terneuzen, vindt jaarlijks het Ambachtelijk Weekend plaats. Onder het thema ‘muziek en dans’ zetten instrumentenbouwers hun beste beentje voor. In Beveren kan je deelnemen aan djembé-workshops. Tegelijk vindt er op het verzamelplein in CC Ter Vesten een lokale ambachtenmarkt plaats. Fans van pakweg houtbewerking, keramiek of smeedwerk kunnen checken waar in het Waasland deze ambachten beoefend worden. Veel ateliers houden zowel vandaag als morgen open deur. Wie helemaal het verleden wil induiken, kan zich vergapen aan oude ambachten als kantklossen, mandenvlechten of maliënkolders maken.

www.ambachtelijkweekend.be

 © Dieter Telemans

6. Veel optimisme op Doelse Feesten

In Doel vindt zondag de 46ste editie plaats van de Scheldewijding, samen met de Doelse Feesten. Het evenement werd indertijd in het leven geroepen als protest tegen de mogelijke verdwijning van het polderdorp. Nu onlangs beslist werd dat het dorp en het ommeland behouden blijven, baden de Doelse Feesten dit jaar in een ronduit optimistische sfeer. In het centrum van Doel is er zondag vanaf 10u een rommel- en brocantemarkt, een ambachtenmarkt en een feestmarkt. De Scheldewijdingsmis vindt plaats om 11u.

Aansluitend volgt rond het middaguur de stoet naar de Schelde en de eigenlijke Scheldewijding. In de getijdenhaven volgt een bootwijding met vlootshow. De ganse dag door is er muziek en randanimatie. Op de dijk kan je deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap troswerpen.

www.doel2020.org

 ©  PVL

7. Legendarische muziekfilms in Mechelen

Onder het motto ‘de Zomer is van Mechelen’ speelt de Dijlestad nu volop haar toeristische troeven uit. Op het binnenplein van Het Predikheren spelen eerstdaags bijzondere muziekfilms. Pink Floyd nam in 1971 in Pompeii een fenomenale concertfilm (22/8) op. Niet Roger Waters of meestergitarist David Gilmour, maar wel drummer Nick Mason steelt er de show in. De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn maakte met Controleen biopic van Joy Divisions Ian Curtis (23/8). Iggy & The Stooges komen aan bod in Gimme Danger (24/8) en Monty Phyton toont zich ‘live at the Hollywood Bowl’ (25/8).

www.dezomerisvanmechelen.be

8. Nacht van de Vleermuis

Wist je dat er in België een twintigtal soorten vleermuizen leven? Meer over deze bedreigde diersoort leer je op 26 en 27 augustus tijdens de Nacht van de Vleermuis. Dankzij Natuurpunt kan je op meer dan veertig locaties in Vlaanderen terecht voor speurtochten met de ‘bat-detector’, vleermuis-vriendelijke kinderactiviteiten of bloederige cocktails in een ‘bat-café’.

In Merksplas (26/8) trekt natuurexpert Joeri Cortens eropuit om in het Moer naar vleermuizen te speuren. Kinderen die niet graag vroeg gaan slapen, kunnen op ‘vleermuizenjacht’ op de kinderboerderij in Brasschaat (27/8).

www.natuurpunt.be

 ©  if

9. Vrijbroekpark viert z’n dahlia’s

In augustus en september staan de dahlia’s op hun mooist. Voor heel wat mensen hebben deze bloemen uit het land van Frida Kahlo iets nostalgisch. Ook het Vrijbroekpark koestert heel wat mooie herinneringen aan zijn dahlia’s, want ze staan daar intussen al zestig jaar. Dat vinden ze in Mechelen een feestje waard.

Ze vliegen er vandaag vanaf 13u in met een optreden van Tres Flores, gevolgd door een concert van een Mechelse harmonie. Bezoekers kunnen deelnemen aan wandelingen, bingo’s en workshops, allemaal in het teken van de dahlia. Wie iets wil opsteken over het kweken van de zomerbloemen, kan terecht bij de tuinmannen. Alleen op deze dag kun je bovendien een handgemaakt Vrijbroekvaasje kopen.

www.provincieantwerpen.be

 ©  RR