© atv

Stad zoekt oplossing voor tijdelijke opvang van 17 Bengalese slachtoffers mensenhandel bij uitzetting

Eerder deze week raakte bekend dat zeventien ‘vergeten’ Bengalezen tegen 21 augustus dakloos dreigen te worden. Het pand waar ze nu verblijven voldoet immers niet aan de brandveiligheidsvoorschriften en moet op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) worden ontruimd. Intussen zoekt de stad volop naar oplossingen om hen tijdelijk onderdak te bieden na de ontruiming, bevestigen het kabinet van de burgemeester en schepen voor sociale zaken Tom Meeuws (Vooruit).

David Van Turnhout

LEES OOK. 17 ‘vergeten’ slachtoffers Borealiswerf dreigen op straat te belanden: onder druk gezet door uitbuiter en bevel pand te verlaten

De zeventien Bengalese lassers en pijpfitters verblijven vandaag nog altijd in het afgekeurde gebouw in Deurne waar ze vorige maand door de sociale inspectie en politiediensten werden aangetroffen. Terwijl de meeste andere slachtoffers al vrij snel elders onderdak kregen via de stad, wachten zij al wekenlang tevergeefs op hulp. Bovendien wordt het pand nog gehuurd door hun voormalige uitbuiter, wat hen bijzonder kwetsbaar maakt.

Dinsdagochtend dreigen er echter nog meer problemen voor de zeventien Bengalezen. Op een aanplakbiljet van de stad staat te lezen dat hun gebouw tegen 21 augustus ontruimd moet zijn omdat het niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Maar door de administratieve achterstand in deze zaak. Door de omvang van deze zaak, loopt hun administratieve en psychosociale opvolging vertraging op. Daardoor leek niemand op de hoogte van situatie.

Niet op straat

Intussen bevestigt Antwerps schepen voor sociale zaken Tom Meeuws dat er vanuit de stad volop naar een oplossing wordt gezocht en dat de slachtoffers niet op straat zullen komen te staan. “Zelfs als we niet meteen een oplossing vinden, zoeken we in zo’n situatie minstens naar een tijdelijke, last minute oplossing”, klinkt het. Ook Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever, bevestigt dat er naar opvangplekken wordt gezocht.

In normale omstandigheden is hulporganisatie Payoke verantwoordelijk voor de opvang van slachtoffers mensenhandel. Door de grote impact van deze zaak staat de hulpverleners het water echter aan de lippen. “Op 174 slachtoffers in één klap zijn wij helemaal niet voorzien”, zegt directeur Klaus Vanhoutte. We vragen de overheid dan ook dringend middelen vrij te maken om deze uitzonderlijke crisis het hoofd te kunnen bieden.”

LEES OOK. Bengalese slachtoffers Borealis-werf slaken noodkreet: “7.000 euro betaald om hier te werken, nu geen geld om van te leven”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws