Een bord op de Leuvensesteenweg hing te laag, waardoor Harry Viaene er met zijn hoofd tegen botste. © rr 

Blinde Harry (43) botst al voor vierde keer tegen signalisatiebord dat te laag hangt: “Alsof je uit het niets vuistslag krijgt”

Muizen, Mechelen -

Al voor de vierde keer in vier jaar tijd is de blinde Harry Viaene (43) uit Muizen (Mechelen) met zijn hoofd tegen tijdelijke signalisatie gebotst die te laag hangt. Ditmaal beperkte het letsel zich tot een schram, maar de man moest zich ook al laten hechten. Hij vraagt de overheid en aannemers meer aandacht te hebben voor het naleven van de richtlijnen.

Sven Van Haezendonck

Harry Viaene is erg vertrouwd met de omgeving van de Leuvensesteenweg, waar hij woont. In de buurt is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) momenteel bezig om fietspaden te vernieuwen. Een bord op de hoek met de Motstraat kondigt sterke hinder aan, en dat heeft Harry op een pijnlijke manier ervaren. Hij botste donderdag met zijn gezicht vol tegen het bord.

“Het is een van de rottigste dingen die je als blinde in het verkeer kan meemaken. Het is alsof je uit het niets een vuistslag op je gezicht krijgt, zonder enige aanleiding. Vooral de scherpe randen aan de achterzijde van zo’n verkeersbord kunnen erg venijnig zijn”, vertelt de Muizenaar.

Moeilijk voor geleidehond

Ditmaal hield Harry er een schram boven zijn oog aan over. “En de beugel van mijn geleidehond is geplooid omdat ik er met mijn heup tegenaan botste”, zegt hij.

Aan zijn geleidehond heeft de veertiger overigens een trouwe compagnon. “Geleidehonden worden wel getraind om dat te zien, maar dat is voor die dieren aartsmoeilijk. Ze moeten op zoveel dingen letten dat ze af en toe zo’n obstakels over het hoofd zien”, legt Harry uit.

Het is al de vierde keer dat Harry Viaene tegen zo’n tijdelijk verkeersbord aanbotste. Volgens hem gaat het om een structureel probleem. “Dergelijke signalisatieborden moeten op een hoogte van minstens 2,10 meter hangen, maar het ontbreekt de stad aan een wettelijk kader om dat af te dwingen. Veel meer dan foei roepen kan ze niet doen en dat is eigenlijk te weinig”, zegt hij.

Harry Viaene kaartte het probleem al meermaals aan bij Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. “Telkens opnieuw verzekerde hij me dat de aannemer in kwestie er zou worden op aangesproken, want hij zit er best wel verveeld mee”, zegt Harry.

Geen kwade wil

“Ik besef goed genoeg dat zo’n dingen vaak gebeuren uit onwetendheid en dat er geen kwade wil mee gemoeid is, maar niemand laat zich natuurlijk zomaar op zijn gezicht slaan en al zeker geen vier keer op rij”, vertelt Harry. Op aanraden van een politie-inspecteur liet hij een proces-verbaal opmaken.

Het bord in kwestie hangt ondertussen op de juiste hoogte. “De richtlijn is dat borden op 2,10 meter hoogte moeten hangen en dat de looplijnen moeten gevrijwaard blijven”, reageert Stefanie Nagels, woordvoerder van AWV Antwerpen.

Controleurs kijken er ook op toe dat werven correct zijn ingericht. “Dit bord is jammer genoeg door de mazen van het net geglipt”, zegt Nagels.

Voor werven van de stad controleren ambtenaren en politiemensen of signalisatie correct wordt geplaatst. Het zit ook vervat in de voorwaarden voor een vergunning. “De hoogte wordt helaas wel eens over het hoofd gezien. We gaan bekijken of we van de aanbeveling van 2,10 meter geen verplichtingen kunnen maken”, zegt schepen Princen.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws