De CO2 die door Ineos in Zwijndrecht wordt opgevangen, zal aankomen op dit ‘nini’-platform in de Deense Noordzee. Vanaf hier wordt de CO2 geïnjecteerd in lege olievelden. ©  rr

Belgische primeur: Zwijndrechtse site van Ineos gaat CO2 opslaan in de Noordzee

Het chemiebedrijf Ineos gaat met zijn vestiging in Zwijndrecht als eerste Belgische bedrijf ooit CO2 permanent opslaan in de Deense Noordzee. Het proefproject start in december.

Christof Willocx

Ineos Oxide, zoals de vestiging in Zwijndrecht officieel heet, werkt al twaalf jaar aan het afvangen, zuiveren en vloeibaar maken van CO2 op de eigen site. “Wij zullen nu ook de eerste Belgische onderneming zijn die CO2 gaat opslaan in de Deense Noordzee”, zegt Roel De Vil, sitemanager van Ineos Oxide in Zwijndrecht. “We zullen hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de Deense, Europese en Belgische klimaatdoelstellingen.”

1.800 meter onder zeebodem opslaan

Concreet doet Ineos mee aan het Project Greensand, samen met 22 andere buitenlandse bedrijven. Met het Project Greensand willen de bedrijven tegen 2025 1,5 miljoen ton CO2 opslaan. Het project wil zelfs tot 8 miljoen CO2 opslaan tegen 2030. Het is de eerste keer dat afgevangen CO2 over de grenzen wordt vervoerd om permanent te worden opgeslagen. In het Project Greensand gebeurt die opslag in een zandsteenreservoir dat zich op 1.800 meter onder de zeebodem van de Deense Noordzee bevindt.

“Dit project behoort tot de koplopers van CO2-opslagprojecten in Europa”, zegt federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Dit is een veelbelovende technologie. We hebben een akkoord ondertekend met Denemarken om hierin samen te werken zodat we onze gecapteerde CO2 kunnen opslaan in hun lege olie- en gasvelden.”

Transport via zeeschip

Ineos zal de vloeibare CO2 eerst in containers op een vrachtwagen transporteren naar de Waaslandhaven. Daar worden de containers op een zeeschip geladen. Dat zeeschip is speciaal gebouwd voor offshore (‘weg van de kust’) activiteiten, maar werd voor dit project aangepast zodat er containers op kunnen worden geplaatst. Het schip komt aan op het zogenaamde ‘nini’-platform in de Noordzee in Denemarken. De vloeibare CO2 wordt er geïnjecteerd in lege olievelden in het Siri-kanaal.

Volgens Tycho Van Hauwaert, milieuexpert van Bond Beter Leefmilieu (BBL), is dit een goed initiatief. “CO2-opvang zal een onderdeel zijn van de oplossing voor ons klimaatprobleem”, zegt hij. “Elke kilo CO2 die niet in de lucht komt, is goed voor het klimaat. België heeft geen lege gasvelden, dus moeten we wel naar het buitenland kijken. Nederland en Noorwegen staan trouwens al veel verder met het stockeren van CO2. Uiteraard zal er bij het project in de Deense Noordzee voortdurend moeten worden gecontroleerd of er geen lekkages zijn.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws