© rtv

Oranje kolos van meer dan 1.000 kilo: Luc Vanheuckelom is Belgisch Kampioen Pompoenwegen

Kasterlee -

Luc Vanheuckelom heeft zichzelf in zijn thuisdorp Kasterlee opgevolgd als Belgisch Kampioen Pompoenwegen. Zijn oranje kolos deed de naald van de weegschaal naar 1.046 kilo overslaan, een persoonlijk record.

Hans Otten

“Er is geen enkel dorp in de wereld waar alle plaatselijke pompoenen samen zoveel wegen als in Kasterlee”, glundert voorzitter Paul Boonen van het Pompoengenootschap Kasterlee. In de Kempen klinkt dat stilaan als de logica zelve, maar ook in Nederland, Duitsland, Italië en vooral de Verenigde Staten wonen anders heel wat begenadigde pompoenkwekers. De Kastelse vereniging neemt sinds 2019 de organisatie het Belgische Kampioenschap Pompoenwegen op zich en zag opnieuw eigen leden de hoogste treden van het podium bemannen.

Prijsbeest is net als vorig jaar Luc Vanheuckelom, die met een monster van 1.046 kilogram redelijk nipt het al even kloeke exemplaar van 1.032,5 kilo van zijn buurman Herman Boonen overtroefde. De amper negentienjarige Bruggeling Jens Segaert strandde met zijn joekel van 911,5 kilo op de derde plaats. Maar voor Vanheuckelom is het zijn derde winst op rij, want eerder won hij met andere exemplaren al wegingen in Duitsland en Nederland. Daarmee maakt hij kans om de wereldwijd begeerde titel van Grower of the Year (kweker van het jaar) in de wacht te slepen.

De pompoen van Herman Boonen heeft duidelijk een bollere vorm dan die van Luc Vanheuckelom. Betekent dit dat hij ook zwaarder is? © Hans Otten

Persoonlijk record

“Ik wist dat het een heel zwaar exemplaar zou zijn, maar ik kon natuurlijk niet inschatten hoe zwaar. Ik was bang dat de pompoen van Herman Boonen nog meer zou wegen. Die is qua omvang kleiner (vóór de weging gebeurt een grondige meting, red.), maar hij staat veel boller dan mijn pompoen, wat meer gewicht kan betekenen. Maar het pakte in mijn voordeel uit. Voor mij is het een persoonlijk record en een primeur, want ik had nog nooit een pompoen boven de 1.000 kilo. Ik ben ook nog maar de derde of vier kweker in Kasterlee die ooit die kaap heeft overschreden”, zegt een licht geëmotioneerde winnaar.

Het Kastelse record is nog in handen van Mario Vangeel, die vorig jaar een kanjer van 1.106 kilo wist voort te brengen. Het wereldrecord staat dan weer op naam van de Italiaan Stefano Cutrupi, met een bakbeest van 1.226 kilo.

De pompoen van Luc Vanheuckelom gaat op de weegschaal. Spannend: weegt hij meer dan die van Herman Boonen? © Hans Otten

Topsport

“Ik ben al meer dan twintig jaar bezig met het kweken van pompoenen”, vertelt Vanheuckelom. “Ik ben er een heel jaar mee bezig, morgen (zondag, red.) begin ik met opruimen en klaarmaken van mijn terrein. Wij beschouwen het kweken van pompoenen als een topsport. Deze winnende pompoen heb ik gekweekt uit een zaadje van de pompoen waarmee ik vorig jaar het Belgisch Kampioenschap won, gekruist met een ander exemplaar. We wisselen internationaal zaden uit met andere kwekers. Het is vooral door kruisingen dat je tot dergelijke prachtexemplaren komt. Om maar te vergelijken, twintig jaar geleden won ik de weging met een pompoen van 236,5 kilo.”

Wie de reus met eigen ogen wil aanschouwen, krijgt nog een kans tijdens de jaarlijkse Pompoendag op 16 oktober in Kasterlee, waar hij opnieuw gewogen wordt, en tijdens de Pompoenregatta een week later.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Kasterlee in als startgemeente.

Nu in het nieuws