© rtv

Lange lijst met overtredingen: uitbaters Puppy Paradise krijgen twee jaar lang geen erkenning meer

Meerle -

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de erkenning van de kennel Puppy Paradise in Meerle (Hoogstraten) ingetrokken. De uitbaters mogen ook twee jaar lang geen nieuwe erkenning aanvragen.

Hans Otten, Ronny van den Ackerveken

De lijst overtredingen die de Inspectiedienst Dierenwelzijn in de kennel op Voort in Meerle opstelde, is behoorlijk lang. Zo respecteerden de zaakvoerders de wettelijke quarantaineperiode voor hondenpups niet, zaten de dieren er op een te kleine oppervlakte gehuisvest en zijn er verschillende niet-geïdentificeerde en niet-geregistreerde viervoeters afkomstig uit het buitenland aangetroffen. Dieren met duidelijke ziektesymptomen bevonden zich bovendien in de verkoopruimte, net als dieren die niet werden geregistreerd. “Verder kon de herkomst van niet alle honden nagegaan worden. Daarbij komt dat Puppy Paradise ook niet in orde bleek met meerdere administratieve verplichtingen”, luidt het.

Ben Weyts (N-VA) trok dit weekend in feite de erkenningen van twee hondenkennels in Meerle in, maar Puppy Paradise en Meerledogs hebben beide hun vestigingsadres in hetzelfde voormalige varkensbedrijf op Voort. De website van Meerledogs is nog wel online, maar klikken op aangeboden honden geeft een foutmelding. Puppy Paradise is in feite een voortzetting van die kennel, onder een nieuwe naam en een ander erkenningsnummer.

Bij een brand in de stallen van de kennel die toen nog Meerledogs heette, kwamen in 2016 29 honden om. © RAM

Boetes en brand

Bij een brand in de stallen van Meerledogs in 2016 lieten 29 van de ruim tweehonderd aanwezige dieren het leven. De hondenkweker staat al jaren bij dierenorganisaties bekend als een broodfokker. De kennel kreeg in 2014 en 2015 al boetes voor inbreuken op de wetgeving rond dierenwelzijn. In 2020 volgde dan een sluiting door de Inspectiedienst Dierenwelzijn omdat er opnieuw problemen waren vastgesteld. De zaakvoerster begon nog datzelfde jaar net over de grens in het Nederlandse Chaam de kennel Pups en Puppies, maar amper een half jaar later legde het Nederlandse gemeentebestuur na een reeks klachten en een handhavingsonderzoek een verplichte sluiting op.

Minister Weyts wil aan die praktijken een einde stellen door van zowel Puppy Paradise als Meerledogs de erkenning in te trekken. “Wie dieren niet goed kan huisvesten, verzorgen en zelfs ziek verhandelt, kan niet langer dieren houden”, zegt de Vlaamse Dierenminister.

De betrokken uitbaters krijgen tot 15 november de tijd om alle aanwezige dieren te verkopen. Om herhaling van de problemen te voorkomen, krijgen ze bovendien een verbod opgelegd om de in de komende twee jaar een nieuwe erkenningsaanvraag voor een hondenkennel of -kwekerij in te dienen. Tientallen pups zouden intussen al bij een dierenasiel zijn ondergebracht.

Ook een dierenzaak in Duffel verloor dit weekend zijn erkenning: Vekemans Watervogels mag net als Puppy Paradise twee jaar lang geen erkenningsaanvraag indienen.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Hoogstraten in als startgemeente.

Nu in het nieuws