Na de diefstal van zijn portemonnee besliste Jos dat het voor hem niet meer hoeft en dat hij met onmiddellijke ingang stopt als scheidsrechter. © Theo Derkinderen

Jos (61) stopt na 41 jaar als scheidsrechter: “Dat ze mijn portemonnee tijdens een wedstrijd stelen is een brug te ver”

Bornem -

Jos De Man (61) uit Bornem heeft zaterdag zijn laatste voetbalwedstrijd gefloten. Na de wedstrijd tussen de reserven van FCS Mariekerke-Branst en KFC Wintam-Eikevliet bleek zijn portemonnee uit de kleedkamer te zijn verdwenen. “Dat heeft mij enorm aangegrepen. Voor mij hoeft het echt niet meer. Ik stop er na een carrière van 41 jaar met onmiddellijke ingang mee”, reageert hij.

Theo Derkinderen

Jos blies zaterdag de doelpuntrijke voetbalmatch tussen beide clubs, die op 3-4 eindigde. Na afloop ging de scheidsrechter zich douchen en stelde hij de diefstal van zijn portemonnee vast. “Ik leg mijn portemonnee en gsm altijd onder mijn handdoek en het zakje waarin ik mijn vuile voetbalschoenen steek. En bovendien wordt de deur van de kleedkamer tijdens de match normaal gezien ook op slot gedaan. Net om diefstallen te vermijden. Maar toen ik terugkwam in de kleedkamer, bleek mijn portemonnee weg te zijn”, vertelt Jos aangeslagen.

“Vreemd genoeg heeft de dief mijn gsm laten liggen. In de portemonnee zaten naast mijn geld ook alle belangrijke kaarten zoals mijn identiteitskaart, rijbewijs en verzekeringskaart. Kaarten die ik nodig heb. Ook voor de behandeling van mijn ziekte in het ziekenhuis”, benadrukt Jos. “Woensdag moet ik mij aanmelden in de kliniek, maar zonder identiteitskaart is dat weer een hele administratieve rompslomp met een manuele inschrijving.”

Nooit eerder

Wie de portemonnee van de zestiger heeft gestolen, is voorlopig onduidelijk. “Ik vraag mezelf ook af hoe die in de kleedkamer is geraakt. Was de deur van de kleedkamer wel afgesloten? Had de dief een sleutel? Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken. Ik ben nu 41 jaar scheidsrechter, maar nooit eerder ben ik bestolen. Dit heeft me echt geraakt.”

“Elke week krijg ik wel een telefoontje van een club uit de buurt om een wedstrijd te fluiten. Ik doe dat met plezier en zeg eigenlijk altijd ‘ja’. Want ik hou van sport en ben enorm tevreden dat ik het nog kan, temeer ik al jaren tegen een ziekte vecht. Maar dat ze mijn portemonnee tijdens een wedstrijd stelen? Dat is een brug te ver. Ik heb het tegen mijn vrouw gezegd: voor mij hoeft het niet meer. Ik stop met onmiddellijke ingang als scheidsrechter.”

Gezocht

Er werd zaterdagnamiddag nog gezocht naar de (eventueel) achtergelaten portemonnee van Jos, maar die is nergens meer aangetroffen. “Ik vermoed dat de dief alleen maar uit was op het geld. Met een rijbewijs of identiteitskaart kan hij uiteindelijk weinig doen. Maar we hebben de portemonnee nergens meer zien liggen.”

De Bornemse scheidsrechter nam ondertussen ook al contact op met de politie om aangifte te doen. “Maar omdat het weekend is, kreeg ik te horen dat ik pas maandag mocht langskomen voor de nodige papieren en aangifte van de diefstal. Ik weet dat het niet eenvoudig is om scheidsrechters te vinden voor kleinere wedstrijden, maar voor mij hoeft het echt niet meer. Ik hang mijn voetbalschoenen aan de haak. Ik ben te ontgoocheld om nog verder te doen.” tdk

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten