Patrick De Pessemier (links) en Carina Van Cauter (rechts) op archiefbeeld. “Aan de vooravond van een nieuw seizoen mogen we hoopvol vooruitblikken”, zegt De Pessemier.© Geert De Rycke

Wielrennen Wegseizoen Cycling Vlaanderen: Oost-Vlaamse afdeling

Carina Van Cauter en Patrick De Pessemier hoopvol gestemd bij de start van het seizoen: “We mogen niet op onze lauweren rusten”

Balegem -

In Feestzaal De Steenput in Balegem werd zaterdagochtend de Oost-Vlaamse wielerkalender voorgesteld. Carina Van Cauter, voorzitter van de Oost-Vlaamse afdeling, en Patrick De Pessemier, voorzitter commissie weg-piste-veld van de Oost-Vlaamse afdeling van Cycling Vlaanderen, brengen een positieve boodschap, ondanks het feit dat het aantal wedstrijden en ook het aantal vergunningen terugloopt.

Freddy De Geest

Weinig volk voor de kalendervergadering. Het was ooit anders, maar daar zijn verschillende redenen voor. Via de digitale wereld werd de kalender al vrijgegeven. Wie naar Balegem afzakte, deed het uit sympathie. Carina Van Cauter en Patrick De Pessemier namen de tijd om de pers te woord te staan. “Ik hoef niet te onderstrepen dat we door de coronapandemie moeilijke jaren achter de rug hebben”, opent Van Cauter het gesprek. “Alle sectoren werden getroffen, dus ook de wielerbonden. Geen wedstrijden betekende geen inkomsten. Sponsors haakten af omdat ze andere prioriteiten hadden. Begrijpelijk, maar alles samen heeft het een impact gehad op onze werking. Wielerclubs met en zonder renners, organiserende en recreatieve clubs moesten de draad opnieuw oppikken en dat was niet evident. Vrijwilligers die zich al jaren inzetten, moesten plots toekijken. In die periode ontdekte men andere zaken. Ik wil in geen geval een pessimistische boodschap uitdragen. We moeten het elan vasthouden en versterken. Bedrijven zullen na het eerste kwartaal van 2023 alles grondig evalueren. De hoop is dat zij en dus ook wij meer ademruimte krijgen.”

Seizoen zonder zorgen

“In coronatijden hadden we meer vergunninghouders dan nu op dit tijdstip”, pikt De Pessemier in. “Zorgen hoeven we ons daar nog niet over te maken. Het huidige aantal vergunninghouders is een momentopname die al dateert van begin januari. Renners die pas in maart in actie komen, durven langer te wachten om de nodige formaliteiten in te vullen. Het organiseren van wedstrijden wordt steeds complexer. Voor elke kermiskoers moet men nu een wegwerpzone voorzien. Er zal meer gecontroleerd worden op de signalisatie van de wedstrijdwagens die voor en na de renners rijden. Veiligheid primeert. Als wielerbond bespelen we ook steeds meer de digitale wereld. In die context is het leuk om vast te stellen dat er veel jonge commissarissen zijn bijgekomen. Die hebben de techniek van werken met computers en transponders in de vingers. Aan de vooravond van een nieuw seizoen mogen we hoopvol vooruitblikken. Het aanbod koersen blijft respectabel. Ik maak me ook sterk dat er links en rechts nog wel wat wedstrijden zullen bijkomen. Dat er in onze provincie opnieuw geen oefenkoersen of clubkampioenschappen zijn, is jammer, maar daar proberen we volgend jaar iets aan te doen. De Omloop Het Nieuwsblad, de Oost-Vlaamse opener, zorgt altijd voor prikkels op en naast de fiets. Eens een seizoen afwerken zonder zorgen is onze voornaamste wens. Als dat lukt, valt alles opnieuw in de juiste plooi”, besluit De Pessemier met een positieve noot.

De kalender kan je online raadplegen: https://cycling.vlaanderen/competitie/kalender

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten