Dodental in Turkije en Syrië blijft oplopen na aardbeving: nu al meer dan 3.000 doden en tienduizenden gewonden

Bij de aardbeving in het zuiden van Turkije zijn volgens de officiële cijfers minstens 1.762 doden en bijna 15.000 gewonden gevallen. In Syrië is er al sprake van zeker 1.300 doden. Erdogan omschrijft de beving als de grootste ramp sinds 1939. De kans is groot dat

de dodentol de komende uren nog verder zal oplopen.

Bron: BELGA

De aardbeving (op een diepte van ongeveer 18 kilometer) met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter vond plaats om 4.17 uur plaatselijke tijd (2.17 uur Belgische tijd) nabij de stad Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije.

“Ik heb in mijn 40 jaar nooit iets als dit gevoeld”, zei Erdem, een inwoner van Gaziantep bij persbureau Reuters. “We werden zeker drie keer heel hard door elkaar geschud, als een baby in zijn wieg.”

© AFP

In Turkije vielen al minstens 1.762 doden en meer dan 15.000 gewonden. Dat melden de Turkse autoriteiten. In veel steden in het zuidoosten van het land zijn minstens 3.471 gebouwen verwoest, waardoor gevreesd wordt voor veel slachtoffers.

Volgens de Syrische overheid vielen in de provincies Aleppo, Hama en Latakia – die onder controle staan van het Syrische regime – zeker 593 doden, en raakten meer dan 1.315 mensen gewond. In de gebieden onder controle van de rebellen spreekt reddingsdienst Witte Helmen intussen van 700 doden en ook meer dan duizend gewonden. De totale dodentol in Syrië zou volgens de laatste cijfers boven de 1.300 liggen.

Ook in onder meer Cyprus, Israël en Libanon was de aardbeving te voelen. Ook in Damascus, Beiroet en Tripoli liepen mensen massaal de straat op, uit vrees voor de instorting van hun woningen.

© AFP

Honderden onder puin

De omvang van de ramp is niet te overzien. Volgens officiële berichten zijn ten minste negen provincies in het zuidoosten van Turkije getroffen, waaronder Kahramanmaras en Diyarbakir, op meer dan 300 kilometer afstand van elkaar. Talloze huizen zijn ingestort. Alleen al in de provincie Malatya zijn 140 gebouwen ingestort.

“Mensen zijn hun huizen uit gevlucht, en zijn nu te bang om terug te keren”, aldus Erdem uit Gaziantep. “Iedereen zit in zijn auto, of probeert naar open ruimte uit de buurt van gebouwen te rijden.”

© REUTERS

Beelden tonen reddingswerkers die mensen vanonder het puin proberen te halen. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei dat reddingsteams uit het hele land bijeen zijn gebracht, en dat om internationale bijstand is verzocht. Er werden al meer dan 22 naschokken gemeten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft alvast zijn medeleven betuigd aan de burgers die door de aardbeving zijn getroffen. Erdogan zei ook dat de overheidsdienst voor rampenbeheer AFAD de hulpdiensten coördineert, en dat reddingswerkers op weg zijn naar het gebied. “We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken.”

Turkije is wereldwijd één van de meest kwetsbare landen voor aardbevingen. In 1999 vielen er meer dan 17.000 doden bij een aardbeving in Izmit, een stad ten zuidoosten van Istanboel. En in 2011 vielen er meer dan 500 doden bij een aardbeving in de oostelijk gelegen stad Van.

OPROEP. Ben jij in één van de getroffen regio’s? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© via REUTERS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten