© kma

Halle-Dorp al enkele keren volgespetterd met vuil slib uit Antitankgracht Schilde

Halle-Zoersel -

Al voor de vijfde keer in enkele weken tijd werd Halle-Dorp maandagmorgen besmeurd met nagenoeg zwarte spetters. Aanvankelijk werd aan een beerkar gedacht, maar alles wijst nu in de richting van slibafvoer van de slibruiming van het Antitankkanaal in Schilde. De overlast gebeurt altijd ter hoogte van een pittige verkeersdrempel. De aannemer die is aangesteld door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) blijkt nog niet op de hoogte van het probleem als we hem contacteren, maar belooft zijn best te doen voor een oplossing.

Kristin Matthyssen

Voor Ayka Sels (27) en haar man was het toch een koude douche toen ze hun wagen onlangs onder de spatten aantroffen. Hun auto stond voor hun appartement geparkeerd langs de rijbaan. “We waren hem twee dagen eerder helemaal spik en span splinternieuw in de garage gaan halen. Mijn man is er direct mee naar de carwash gereden, maar de smurrie ging er niet gemakkelijk af. Hij is twee of drie keer door de wasstraat moeten gaan.”

Maandagmorgen was het weer zover.© kma

Ook buren van Ayka hadden besmeurde wagens en zelfs zijgevels en klodders op hun vensterglas en raamkozijnen. Aanvankelijk werd aan een passerende beerkar gedacht, maar het is een ander goedje. Het lijkt wel zwarte verf of pek van ver. Enkele inwoners van Halle suggereerden dat het waarschijnlijk slib is dat uit het Antitankkanaal in Schilde wordt afgevoerd.

Gezellig is het niet om je auto zo aan te treffen.© rr

De splinternieuwe auto van Ayka en haar man.© rr

De Vlaamse Milieu Maatschappij ruimt momenteel over een traject van drie kilometer slib. Het te ruimen traject loopt van Schildestrand tot aan de laatste sluisbunker aan de grens met Ranst. De sliblaag is op meerdere plaatsen zeer dik en verontreinigd met zware metalen en minerale oliën. Door de ruiming verbetert niet alleen de doorstroming van de waterloop, maar zal ook de ecologische toestand van deze beschermde waterloop verder verbeteren. Het einde van de werken is gepland in maart. In totaal zal meer dan 17.000 m³ slib verwijderd worden.

Een mooie witte gevel.© rr

“Ik heb die camions met slib intussen inderdaad al zien rijden. De vluchtheuvel hier in Halle-Dorp is een vrij pittige. Die laadbakken zijn niet altijd afgedekt”, zegt Ayka. Haar overbuur aan de overkant heeft een mooie witte crepigevel. “We hebben onze voordeur al schoongepoetst, maar aan de gevel zijn we nog niet begonnen”, zegt hij.

Garagepoorten, gevels: niemand ontsnapt.© kma

De bewoners hopen op een oplossing, gezien de slibruiming nog tot eind maart duurt.

Afdekkappen

Als we doorrijden naar de Turnhoutsebaan in Schilde, zien we de vrachtwagens staan. De slibruiming is in volle gang. Het waterbouwkundig bedrijf Van Raak uit Weelde zorgt voor het transport. Daar vallen ze uit de lucht. “Het is het eerste wat we hierover vernemen. Onze vrachtwagens zijn allemaal uitgerust met afdekkappen. Normaal zou het dus niet mogen gebeuren. Maar we werken ook met onderaannemers. Ik zal laten nagaan of wij verantwoordelijk zijn voor die spetters, en dan kunnen we zien welke oplossing er is.”

De slibruiming in het Antitankkanaal in Schilde.© kma

Het slib moet worden afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf in Meerhout. De vrachtwagens moeten dus richting E313 in Massenhoven rijden. Of ze niet via Schilde en Oelegem kunnen dan door de smalle dorpskom van Halle waar de huizen op sommige plaatsen bijna vlak tegen de rijbaan liggen? “We moeten ook zien waar we mogen rijden. In sommige bebouwde kommen worden vrachtwagens geweerd”, klinkt het bij Van Raak.

Normaal zou er een afdekkap over de vrachtwagens moeten liggen.© kma

Zelf zien we in het terugrijden ook een blauwe vrachtwagen van Van Raak door de dorpskom van Halle rijden zonder afdekkap, maar hij rijdt in de richting van Schilde dus is waarschijnlijk ongeladen.

De slibruiming.© kma

Ayka Sels bij de stoep en bespetterde gevel van haar overburen. Zelf hadden zij en haar man ook al eens prijs.© kristin matthyssen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten