Ay ay caramba, de Plankeniers trekken naar Mexico met hun volgende productie.© RR

De Plankeniers brengen Belgische keizerin van Mexico terug tot leven

Ravels -

Wie kent nog Charlotte van Saksen-Coburg, de dochter van koning Leopold I die drie jaar over het Mexicaanse rijk regeerde? Theatergezelschap De Plankeniers vertelt haar levensverhaal in de komedie ‘Mixico impossible’.

Amper 17 was prinses Charlotte toen ze trouwde met de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan. Op aandringen van de Franse keizer Napoleon III werd die in 1864 keizer van Mexico, uiteraard bijgestaan door zijn gemalin, keizerin ‘Carlota’. Dat werd drie jaar later heroverd door de republikeinen, die de keizer zonder pardon voor het vuurpeloton zetten. Toen het nieuws haar na enkele maanden bereikte, verergerden haar hysterie en woede nog. Ze overleed uiteindelijk op 87-jarige leeftijd en werd begraven in de Koninklijke Crypte in Laken.

Het leven van ‘mama Carlota’, zoals ze in Mexico nog steeds bekend staat, inspireerde in 2007 het Antwerpse theatergezelschap De Kakkewieten tot een toneelvoorstelling. ‘Mixico impossible, of de noodlottige geschiedenis van Charlotte van Saksen-Coburg’ wordt nu hernomen door De Plankeniers, van 10 tot en met 19 februari in GC De Wouwer. De komedie wisselt ernstige momenten af met absurde onzin. (woad)

© RR

www.deplankeniers.be

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten