© GPA

Vopak wil voormalige olieopslagplaats in Antwerpse haven omvormen naar platform voor groene energie

Antwerpen -

Het Nederlandse Vopak neemt de concessie van het Zwitserse Gunvor in het Antwerpse havengebied over. Dat meldt Port of Antwerp-Bruges. Het tankopslagbedrijf wil de olieopslagplaats, waarvan de sluiting vorige zomer werd aangekondigd, saneren en herontwikkelen tot een platform voor onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten.

Jonas van Boxel

Gunvor kondigde in augustus van vorig jaar de sluiting aan van zijn site in Lillo. Bij ‘Gunvor Petroleum Antwerpen’ werd olie opgeslagen in vaten in afwachting van transport. Omdat de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde energietransitie de levensvatbaarheid van de site in gevaar brengt, trok het Zwitserse bedrijf de stekker uit de site.

LEES OOK. Oliehandelaar sluit vestiging in Antwerpse haven door klimaattransitie en oorlog in Oekraïne: 74 jobs verdwijnen

Wat er met het 105 hectare grote terrein zou gebeuren was onduidelijk. Maar nu heeft het Havenbedrijf een overnemer voor de concessie: het Nederlandse Vopak neemt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerpen over en krijgt daarmee toegang tot de Gunvor-concessie. Het tankopslagbedrijf wil de concessie ‘herconfigureren’ in functie van hernieuwbare energie, klinkt het in de aankondiging van het Havenbedrijf.

De locatie van de voormalige Gunvor-site in de Antwerpse haven© rr

Na de bodemsanering zullen Vopak en Port of Antwerp-Bruges overleggen over de herbestemming van de site. Er zijn plannen voor een ‘green energy hub’, zegt het Havenbedrijf: “De aangrenzende en toekomstige pijpleidingen zijn geschikt voor het transporteren van onder andere propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof.”

Havenbaas Jacques Vandermeiren is tevreden dat Vopak, een bedrijf dat al verschillende terminals in de haven uitbaat, een nieuwe uitbreidingsmogelijkheid heeft gevonden op de Gunvor-site. “Deze Nederlandse wereldspeler is al jarenlang een gevestigde waarde op het Antwerpse havenplatform en zal zich op de nieuwe site verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten.”

Volgens havenschepen Annick De Ridder past de samenwerking met Vopak perfect binnen de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om de energiepoort van Europa te worden. “Dat deze wereldspeler die al jarenlang in onze haven verankerd is nu binnen de grootste petrochemische cluster van Europa duurzaam kan uitbreiden is uitstekend nieuws. Zo doet het Nederlandse Vopak de economische motor van Vlaanderen verder gezwind draaien.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten