Bezieler Peter komt met zijn Baco d’Or naar Edegem.© Filip Spoelders

Van bruine kroegen tot het voorprogramma van John McEnroe: Antwerpse coverband Baco d’Or bestaat 30 jaar

Edegem, Antwerpen -

Hangar 27 in Edegem is de zaal waar coverband Baco d’Or uit Antwerpen zijn verjaardagsfeest gaat geven. De groep gaat dertig jaar mee en dat moet gevierd worden. “Het wordt een avond met ambiance en plezier waar we voor bekend staan”, zegt oprichter Peter Bogaerts.

Filip Spoelders

Op 28 maart zal het precies dertig jaar geleden zijn dat Baco d’Or zijn eerste optreden had. Drie dagen eerder, op zaterdag 25 maart, houdt de band zijn jubileumconcert in Hangar 27. “Ik heb nog een flyer gevonden van ons eerste optreden. Dat was in het Rock & Food Restaurant van Antwerpen dat nu niet meer bestaat. Er stonden nog verschillende andere artiesten op het programma”, vertelt bezieler Peter Bogaerts.

De frontman en gitarist bouwde de groep zelf op. “Op mijn zestiende begon ik gitaar te spelen bij de scouts. Een van de leiders zei dat ik eigenlijk ook moest zingen om er meer mee te kunnen doen. Gelukkig kon ik zingen zodat ik aan het oprichten een groep begon te denken.”

Danny, Peter en Glenn staan garant voor sfeer.© RR

Dertig jaar geleden zocht Peter muzikanten via een oproep in de Koopjeskrant. “Sven Verheyden was de eerste die reageerde. Hij was drummer en we begonnen te jammen. Later kwam Danny Nevelsteen ons vervoegen. Ook met hem klikte het onmiddellijk en we hadden een band. We begonnen te spelen in bruine kroegen, op bedrijfsfeesten en zomerse evenementen.”

Ondertussen is de samenstelling van de coverband aangepast. “Danny, onze gepensioneerde dokwerker, is er nog altijd bij. Verder hebben we onze gitarist Glenn Verheyen. Hij geeft les aan het conservatorium. Zijn ervaring hoef ik dus niet uit te leggen. Onze drummer is Dirk Loots die ook bij Noordkaap, Monza en Arsenal heeft gespeeld.”

Vaste gastartieste is zangeres Dana Van Oeteren. Ook zij zal zaterdag aanwezig zijn in Edegem.

De band treedt dikwijls op met gastartieste Dana.© RR

Als coverband past Baco d’Or zich steeds aan zijn publiek aan. “Op het podium staan met de groep om ambiance en plezier te brengen, daarvoor doen we het. Dit doen we met een zeer breed repertoire. Frank Sinatra, Amy Winehouse, U2, Dire Straits of Ed Sheeran voor de jeugd, we brengen het allemaal. Voor een studentenbal kiezen we uiteraard andere nummers dan voor een optreden bij een motoclub met allemaal bikers. Dit is echter geen probleem voor ons.”

Après-ski

In de afgelopen dertig jaar volgden optredens over gans het land, maar ook in Nederland en Frankrijk. “In het Franse skigebied Val Thorens hebben we gedurende een week eens iedere avond de après-ski moeten verzorgen. Dit was een belevenis voor een internationaal publiek, maar na zeven dagen was ik wel mijn stem kwijt.”

De muziek bracht Peter ook bij voormalig tennisvedette John McEnroe. “Hij speelt muziek en jaren geleden kwam hij als John McEnroe and his band from USA naar Knokke. Ik ben echt weg van hem en belde naar de organisator of we niet in het voorprogramma mochten spelen. Uiteindelijk mocht dit maar de affiches waren al gedrukt. McEnroe was aanvankelijk nog boos omdat er een band voor hem speelde die niet op de affiche stond. Maar het is allemaal goed gekomen met hem. En wij speelden op het strand van Knokke voor vijfduizend toeschouwers, onvergetelijk.”

Gouden rum

Zaterdag beloven de bandleden weer zo’n gekende feestavond met pure rock ’n roll van Baco d’Or. “Ik zal die naam ook nog even uitleggen”, besluit Peter. “Iedere muzikant drinkt graag een Bacardi Cola en de beste rum waarmee je die maakt is de gouden rum.”

Hoe dit allemaal klinkt na dertig jaar is op zaterdag 25 maart te ontdekken bij Hangar 27 aan de Parklaan in Edegem. Tickets kosten 22,50 euro. Ze zijn te bestellen via de ticketdienst van Hangar 27.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners