Albert Einstein en zijn echtgenote Elsa na aankomst in Antwerpen op 28 maart 1933.© Oud Antwerpen in Beeld

Foto uit de ‘A’ doos: Einstein in ’t Stad

Mischa Bludts

De Duitse wetenschapper Albert Einstein moest beroepshalve geregeld naar de Verenigde Staten reizen. Daarvoor maakte hij gebruik van de Antwerpse rederij Red Star Line – niet toevallig: er woonde familie van hem in ’t Stad – en zijn favoriete schip was de SS Belgenland.

Maar de man achter E = MC² was niet alleen geniaal, maar ook Joods. En dat zorgde uiteraard voor een ongemakkelijk gevoel toen de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen. Die hadden zoals bekend niet alleen een pesthekel aan Joden, maar om een of andere reden ook aan theoretische fysica.

Op 23 maart 1933 kreeg Hitler de nodige volmachten om zich als een dictator te ontpoppen. Op dat moment waren Einstein en zijn vrouw Elsa van de VS onderweg naar zijn thuisstad Berlijn. Op 28 maart kwamen de twee, uiteraard op de SS Belgenland, aan in Antwerpen.

Daar vernam hij het nieuws over de politieke ontwikkelingen in Duitsland en dat men zijn huis in Berlijn was binnengevallen.

Einstein besefte dat het levensgevaarlijk zou zijn om verder te reizen. Na een kort verblijf in Mortsel en De Haan namen hij en zijn echtgenote de boot terug naar New York. Onderweg schreef hij, op briefpapier van de Red Star Line, zijn ontslagbrief voor de prestigieuze Pruisische Academie voor de Wetenschappen.

Deze foto dateert van 28 maart 1933 en toont Einstein en Elsa vlak na hun aankomst in Antwerpen, aan de Scheldekaaien.