Links: een schip van Euronav. Rechts: een foto van Alexander en zijn vader Marc Saverys.© Belga, Dries Luyten

Familie Saverys wil ook Euronav groener maken, vrijdag is eerste raad van bestuur

Vrijdag komt voor de eerste keer de nieuwe raad van bestuur van het Antwerpse bedrijf Euronav bij elkaar. “We kunnen een constructieve discussie over de toekomst aangaan”, zegt Alexander Saverys, topman van grootaandeelhouder CMB.

Christof Willocx

CMB werkt zich al enkele jaren in de kijker met zijn innovaties in waterstof. Maar CMB wil ook dat Euronav, een bedrijf dat olie vervoert met grote schepen, een groenere koers gaat varen. Euronav is in de jaren negentig opgericht door Marc Saverys, de vader van Alexander. In de voorbije maanden was er een bitse strijd over de koers die Euronav moet varen. Eerst wilde Euronav een fusie aangaan met de Noorse concurrent Frontline. De hoofdzetel van het bedrijf zou dan wegtrekken uit Antwerpen. Alexander Saverys wilde niet dat het geesteskind van zijn vader in buitenlandse handen kwam en al zeker niet dat Euronav zich alleen op olievervoer zou blijven concentreren, omdat het te milieuvervuilend is. Alexander Saverys wil dat Euronav minder olie vervoert en meer groenere producten, en hij wil ook dat de schepen minder op vervuilende diesel varen. CMB kocht daarom een kwart van de aandelen van Euronav, en kon de fusie met Frontline daardoor tegenhouden.

Vorige week slaagde CMB er ook in om twee bestuurders bij Euronav benoemd te krijgen: Marc Saverys zelf en Patrick De Brabandere. “Wij vinden deze evolutie positief”, zegt Alexander Saverys. “Vorig jaar hadden we niets. Nu hebben we de fusie tegengehouden en twee bestuurders benoemd gekregen. We hebben dus twee grote slagen binnengehaald. De raad van bestuur komt minstens vijf keer per jaar samen. Wij willen daar een constructieve discussie over de toekomst van Euronav aangaan. Hoe sneller we onze plannen kunnen realiseren, hoe liever. Maar it takes two to tango.”

Hoe is de relatie tussen Alexander Saverys en Hugo De Stoop, de CEO van Euronav nu? “Wij komen op menselijk vlak goed overeen, maar het is een understatement om te zeggen dat we op professioneel vlak niet exact dezelfde visie hebben”, zegt Saverys.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners