Amerikaanse topmilitair noemt Oekraïense winst dit jaar “onwaarschijnlijk”, Russisch winteroffensief is “aan het falen”

De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

gjsBron: BELGA

In de bezette gebieden zitten volgens Milley honderdduizenden Russen. Over Zelensky’s doel zegt hij dat het “niet onmogelijk is” om te bereiken. “Ik zeg alleen dat het een zeer moeilijke taak is.” Kyiv ziet het vertrek van het Russische leger als een voorwaarde voor vrede. Een wapenstilstand wordt als onacceptabel gezien, omdat Rusland dan nog steeds de controle heeft over delen van Oekraïne.

LEES OOK. Een jaar na bloedbad in Boetsja: “Oekraïne zal dit nooit vergeven”

De Verenigde Staten zijn een van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne in de ruim een jaar durende strijd tegen Rusland. De Amerikanen leveren miljarden aan steun. Er zijn volgens Milley geen plannen om langeafstandsraketten van het type ATACMS te sturen. “We hebben er zelf relatief weinig van en we moeten ervoor zorgen dat we onze eigen munitievoorraden onderhouden.”

Winteroffensief

Intussen stelt het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse update over het conflict dat het Russische winteroffensief aan het falen is. Londen focust ditmaal op generaal Valeri Gerasimov, de opperbevelhebber die in januari persoonlijk het commando nam over de operaties in Oekraïne. Zijn commando wordt gekenmerkt door de inspanningen  om een algemeen winteroffensief te lanceren. Dat offensief moet de Russische controle uitbreiden naar de hele Donbas-regio. “Na tachtig dagen wordt het steeds duidelijker dat dit project gefaald is.”

LEES OOK. Russische legerstaf verzekert dat nieuwe mobilisatie niet nodig is

Op verschillende assen van het front is er slechts heel beperkte winst geboekt, ten koste van tienduizenden gesneuvelden, dixit Londen. Het tijdelijk voordeel in aantal manschappen na de Russische gedeeltelijke mobilisatie in de herfst, zou zo “grotendeels verkwist zijn”.

Moskou wijst de dagelijkse inlichtingenupdate die het Britse ministerie van Defensie via Twitter verspreidt af als desinformatie.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners