Uniek in atletiek: Frans Moorkens loopt als eerste 90-jarige ooit de Kastelenloop uit

Frans loopt op zijn 90ste Kastelenloop uit: “Volgend jaar opnieuw? Als ‘k er nog zijn!”

Zandhoven, Halle-Zoersel -

Als eerste 90-jarige ooit liep Frans Moorkens uit Halle-Zoersel zaterdag de Kastelenloop van atletiekclub Apso in Zandhoven uit. Niet de 10 kilometer, maar de 5,5 kilometer, en dat in de regen en kou. Frans liep sneller dan vorig jaar en finishte binnen het uur. Zijn clubgenoot Roland Barrat (81) deed hetzelfde.

Kristin Matthyssen

Atletiek houdt een mens jong, en voor Frans Moorkens (90) uit Halle-Zoersel en Roland Barrat (81) uit Merksem geldt dat zeker. Ze zijn beiden lid van atletiekclub Apso uit Zandhoven. Ondanks de regen kwamen er 248 lopers aan de start van de Kastelenloop. Op de prestatieloop waren iets minder deelnemers dan normaal door het slechte weer, maar de Kastelenloop zelf had er dus weinig onder te lijden.

De fenomenale Frans Moorkens is net verjaard. Hij was extra gemotiveerd om als eerste 90-jarige ooit de Kastelenloop te lopen. Hij werd vergezeld door zijn zoon, diens vriendin en dochter, die kwamen supporteren.

Ondanks het rotweer finishte Frans sneller dan vorig jaar. “Het ging heel goed, vorig jaar had ik nog wat last van een blessure, nu niet meer”, vertelt Frans, die niet meer als een pijl gaat, maar eerder als snelwandelaar. Voor een 90-plusser is hij echter nog een bliksem.

Frans Moorkens en Roland Barrat bij de start. Frans moest zijn borstnummer 1933, naar zijn geboortejaar, toen nog opspelden.© kma

“Ik zie iets slechter, en op een hobbelige ondergrond bezorgt me dat soms problemen. Maar hier in Zandhoven lag het parcours er prima bij. Elk jaar denk ik dat het de laatste keer is, maar nu ga ik over naar een andere categorie, die van de 90-plussers. Daarin heb ik weinig concurrentie, dus dat maakt het wel fijn.”

“Waar Frans aan de start komt, zal hij sowieso altijd winnen”, zegt Luc Bastanie, de voorzitter van de overkoepelende atletiekafdeling van de KAVVV. “Ik moet een extra categorie 90-plus in mijn computersysteem aanmaken. Het is uniek wat hij presteert, zeker in ons land. In Japan bijvoorbeeld zijn er nog 100 meter sprintwedstrijden voor 90-plussers, maar Japan is qua ouderlingensport een apart land.”

Frans liep met zijn geboortejaar 1933 als borstnummer.

Er was een tijdslimiet van 1 uur 20 om te finishen, zowel voor de deelnemers aan de 10 als voor de deelnemers aan de 5,5 kilometer. Maar die limiet vormde dus geen enkel probleem voor Frans.

Frans steekt zijn vuist in de lucht bij de start. Hij heeft er net als de 250 andere atleten zin in, ondanks het rotweer.© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners